Credințe mărunte din preajma Crăciunului

306
Se apropie, iată, de final și Postul Crăciunului, și urmează multe zile de bucurie mai ales pentru copii, care tânjesc după colindat, după mersul cu Steaua, cu Irozii, cu Capra, cu Plugușorul și Sorcova. Iar cum de Crăciun rudele se vizitează negreșit, femeile au grijă ca până la marele praznic al Nașterii Domnului să aibă casele și curțile îngrijite.

Se spune că aceia ce se ceartă în această perioadă vor avea parte de ceartă tot anul care vine. Se mai spune că în noaptea premer-gătoare Crăciunului, cerurile se deschid și se aud glasuri îngerești, pe care le percep doar cei buni și drepți. Se mai zice de asemenea că oricine vede cerurile deschise, dacă cere trei lucruri, i se îndeplinesc.

În seara de Ajun însă, cu toții trebuie să guste puțin vin, să mănânce câte un cățel de usturoi, spre a fi sănătoși anul care vine și să împartă turta, considerându-se că persoana care găsește un bănuț de argint în acest amestesc va fi norocoasă în noul an. Din turtă se pun deoparte și bucăți pentru vite, spre a fi sănătoase dacă vor gusta din ea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Decembrie 2011
Stire din Eveniment : Înjunghiat de Crăciun
Vineri, 23 Decembrie 2011
Stire din Social : Cum este vremea astăzi, la Constanța
Pagina a fost generata in 0.801 secunde