Concurs Cu bani europeni, cetățile Capidava, Ulmetum și Hârșova vor intra în circuitul turistic

1192

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a demarat procedurile pentru obținerea unor finanțări prin Programul Phare CBC 2006, pentru activități comune
în promovarea turismului și schimburi culturale dintre România și Bulgaria.

Printre proiecte se numără punerea în valoare, din punct de vedere turistic, prin forme și metode mult mai atractive și accesibile, anumite cetăți: Carsium (Hârșova), Capidava și Ulmetum (Pantelimonu de Sus), din Dobrogea, precum și Durostorum (Silistra) și Transmarisca (Tutrakan), din Bulgaria.
"Este o șansă reală pentru reabilitarea acestor cetăți, care, similar punctelor arheologice Histria și Adamclisi, vor intra în circuitul turistic. Acest lucru înseamnă alei de vizitare, împrejmuire, semnalizare prin panouri explicative, punct de vânzare", ne-a declarat dr. Constantin Chera, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Responsabil al proiectului, dr. Nicolae Constantin, de la Muzeul Carsium, Hârșova, ne-a declarat, la rândul său, că trăsătura caracteristică a siturilor arheologice din acest program este aceea că sunt așezate pe linia Dunării și au o istorie comună. "Evoluția lor este legată direct de dezvoltarea civilizației romane la Dunărea de Jos, iar la Hârșova și Silistra au funcționat puternice cetăți și în Evul mediu târziu. Prin Ulmetum, fortificație care a aparținut din punct de vedere administrativ, în epoca romană, de Capidava, se dorește realizarea unei joncțiuni cultural-turistice cu cele două orașe de pe țărmul vest-pontic, Histria și Tomis".

Hârșova, singurul spațiu care atestă o continuitate neîntreruptă de aproape 7 milenii
Totodată, un alt proiect demarat de specialiștii constănțeni are în vedere reabilitarea monumentele istorice ale Hârșovei și să deschidă, în regim de urgență, perspectiva valorificării turistice a acestora. Aplicantul proiectului este Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar parteneri sunt muzeul din Silistra, Primăria Hârșova, precum și două instituții de învățământ din localitate: Liceul Teoretic "Ioan Cotovu" și Școala generala nr.1.
Proiectul dedicat Hârșovei este cu atât mai important cu cât pe teritoriul localității se află două monumente cu valoare deosebită pentru patrimoniul cultural național și european - așezarea neolitică și cetatea romană, romano-bizantină și medievală. De menționat faptul că ambele situri se găsesc ascunse chiar în subsolul actual al orașului și sunt puține așezări umane care pot revendica, pe același spațiu, prin suprapunere succesivă, o continuitate neîntre-ruptă de aproape 7 milenii.
Din această cauză, proiectul dedicat Hârșovei este amplu și deosebit de complicat; poate și de aceea pașii care s-au făcut până în prezent au fost mici, cu toate că Ministerul Culturii din Franța, prin programe anuale, a sprijinit cercetarea la Hârșova.
În primă fază, proiectul își propune să realizeze un studiu de fundamentare, urmând apoi execuția. Inițial, vor fi abordate probleme ce țin de conservarea și securitatea celor două situri, problemă pe care, din nefericire, nimeni nu a luat-o în serios până acum. Mai mult, marele program de colaborare româno-francez este pus în pericol, printre altele, și de lipsa de preocupare față de securitatea monumentului. La ora actuală, siturile nu sunt îngrădite corespunzător, spațiul, deși este considerat arie protejată din punct de vedere arheologic, fiind lăsat liber turmelor de animale din localitate, dar și locuitorilor neavizați care fură piatră din cetate. De altfel, o problemă constantă a cetăților din Dobrogea care doar pe timpul verii, când arheologii desfășoară săpături, beneficiază de o protecție optimă.
Întocmirea documentației în vederea depunerii proiectelor la Biroul regional pentru cooperare transfrontalieră româno-bulgară, dar și asistența pe perioada derulării programelor se face de către Direcția de Integrare Europeană și Coordonare din cadrul CJ.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7388 secunde