Redactorii "Tomis", față în față cu liceenii:

Concurs "Cultura trebuie să fie vie pentru a scăpa de morga academică"

629

Articole de la același autor

Colegiul Tehnic Energetic Constanța a găzduit, vineri, lansarea revistei culturale "Tomis", prilej cu care liceenii au avut ocazia să cunoască o parte din echipa redacțională a publicației constănțene.
Redactorii "Tomis" au optat pentru lansarea revistei în mijlocul liceenilor pentru a demonta prejudecata conform căreia cultura nu are aderență la publicul tânăr. Sau invers. Deși entuziasmul unui astfel de eveniment nu a fost cel așteptat în ceea ce privește reacția tinerilor, redactorii "Tomis" și-au prezentat interesul pentru eventualele creații literare ale tinerilor, invitându-i să scrie tot ce le trece prin cap, desigur, având în vedere anumite standarde logice și estetice.
Invitat la eveniment a fost prof. Marian Sârbu, inspector școlar general, care a atins problemele fierbinți cu care se confruntă generația liceenilor, de la lipsa autorilor de poezie contemporană din programa școlară, până la absența educației sexuale din școli.
Numărul pe luna octombrie al revistei "Tomis" îi este dedicat regizorului Nikita Mihalkov", prezentat foarte plastic pe prima pagină: "Nașterea lui Nikita Mihalkov a coincis cu victoria capitalisto-comunismului asupra forțelor fasciste, din 1945, fapt ce-l face să fie declarat mai în glumă, mai în serios, tătucul cinematografiei rusești moderne".
"Creierele lui Gherman: puțin sex, câteva droguri și multă religie", "Dacă mă citești vei muri și vei ajunge în iad", "Strigoaia de catifea", "Slăbiciunile și penitența Occidentului", și "Daniil Harms" sunt doar câteva dintre titlurile articolelor ediției actuale a publicației, provocările intelectuale fiind prioritare.
Dincolo de obiectivul pur cultural al publicației, se încearcă atragerea tinerilor către plăcerea textului imprimat pe hârtie: "Cultura trebuie să fie vie pentru a scăpa de morga academică", a spus redactorul Dan Mihuț.
Putem emite ipoteza conform căreia, încarcerată în normele academice, cultura nu poate fi asimilată de tineri tocmai pentru că este privită ca o datorie. Vorba poetului Radu Fefceac, "cultura trebuie să fie ca o femeie voluptoasă pe care nu ai cum să nu-și dorești să o consumi". Cultura și-a arătat formele apetisante prin intermediul revistei "Tomis", liceenii fiind chiar invitați să colaboreze cu redactorii publicației în acest scop.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0562 secunde