BNR dă semnalul relansării pieței creditelor

304

Articole de la același autor

Banca Națională a României a analizat cele mai recente evoluții macro-economice. În raportul aprobat de consiliul său de administrație se arată că procesul de dezinflație și ritmul înalt al creșterii economice vor continua în 2008, ele fiind susținute de expansiunea investițiilor și a consumului. Pe de altă parte, se spune că intensificarea crizei financiare de pe piețele internaționale a determinat accentuarea incertitudinilor privind perspectivele economiei mondiale și implicațiile acestora asupra economiei României.
Potrivit raportului, rata anuală a inflației a scăzut la nivelul de 7,3% în luna septembrie 2008. Ritmul de creștere a salariilor a continuat să fie superior dinamicii productivității muncii.
Creșterea creditului acordat sectorului privat s-a temperat, în special în cazul celui în valută, în urma măsurilor prudențiale adoptate de BNR.
Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 10,25% pe an, pentru a susține procesul de dezinflație. Pe de altă parte s-a hotărât să se reducă rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituțiilor de credit, de la 20% la 18%, începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie - 23 decembrie 2008, precum și menținerea nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută.
Măsura va duce la sporirea resurselor în lei aflate la dispoziția băncilor și la o mai mare lichiditate pe piața creditelor. Ca urmare, dobânzile ar putea să scadă sensibil în următoarea perioadă, fapt ce va contribui la relansarea activității economice, în special a IMM-urilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5397 secunde