Cum explică inspectoratul școlar dezastrul de la Bac

2558
24
Cum explică inspectoratul școlar dezastrul de la Bac - mrejerumarinelanataliapurtatorde-1315412957.jpg
Chiar dacă, în câteva zile, vom intra într-un nou an școlar, comentariile pe marginea dezastrului de la Bacalaureatul 2011 nu încetează.

Se trag concluzii, se fac supoziții, încercând să se descopere cine este principalul vinovat. Dar mai ales se caută argumente la anumite evi-dențe. Cum ar fi diferența foarte mare între procentul de promovabilitate înregistrat anul trecut de județul Constanța, 78,93%, comparativ cu procentul de anul acesta, 58%.

O explicație a acestui fenomen ne-a fost oferită de prof. Marinela Mrejeru, inspector de specialitate proiecte educaționale în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța și secretarul Comisiei județene de bacalaureat 2011: "Anul acesta, au finalizat studiile liceale tehnologice în rută progresivă foarte mulți candidați ai bacalaureatului 2011. Dacă anul trecut de la liceele tehnologice am avut o clasă pe ruta progresivă și patru clase de elevi la zi, în 2011 s-a schimbat proporția". Mai pe românește, a sporit numărul elevilor slabi pregătiți, proveniți din liceele tehnologice, lucru invocat la nivel național.

Întrebată dacă totuși a contat și atmosfera creată de o supraveghere declarată mult prea riguroasă, prof. Mrejeru a afirmat: "E adevărat că anul acesta am avut camere video, dar candidații trebuie să se obișnuiască cu ideea că n-au ce căuta tentativele de fraudă și nu trebuie să aibă nimic de ascuns. Până la urmă, procentul de promovabilitate nu se discută prin prisma camerei video, ci prin a acumulărilor de-a lungul studiilor".

Cu toate că ne-am situat în topul județelor cu procente bune de promo-vabilitate în prima etapă a bacalaureatului 2011, în cea de-a doua, pe care tocmai am încheiat-o, Constan-ța s-a situat în coada clasamentului.

"Aici, trebuie luat în calcul faptul că, în sesiunea a doua, s-au prezentat elevii care au finalizat examene de corijență. De asemenea, s-au prezentat candidați care nu au luat bacalaureatul în anii anteriori", a explicat reprezentanta inspectoratului.

Au fost voci din rândul elevilor, chiar și de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", unde promovabilitatea a fost de 100%, care au afirmat că subiectele la unele materii au fost de nivel "olimpic".

"Din consultările mele cu inspectorii de specialitate, dar și cu colegi de la catedră, nivelul subiectelor din ambele sesiuni a fost unul mediu. Este greu doar pentru cei care nu învață și este mai lejer pentru cei care se responsabilizează și participă în fiecare zi la activitățile de la școală și acumulează așa cum trebuie cunoștințele respective. Ei beneficiază și de evaluări în timpul școlii și deja își pot forma o idee unde se situează chiar pe parcursul anului școlar. Evaluare care ar trebui să se regăsească și în timpul examenului de bacalaureat. Ideea este că trebuie să învețe să trateze cu mai multă seriozitate și rigurozitate. Camera de luat vederi nu este un dușman atâta timp cât n-ai ce să ascunzi, pentru că tu tot atâta știi și cu cameră și fără cameră. Înregistrările video sunt foarte utile în cazul dovedirii mai ușor a unor cazuri de fraudă, în timp real. În rest, nu le scad cunoștințele", a mai spus profesoara Mrejeru.

v v v

În ceea ce privește reclamațiile din partea părinților adresate ISJ Constanța cu privire la incidentele de anul acesta, prof. Mrejeru a declarat că nu a existat niciuna: "Și faptul acesta dovedește că își cunosc copiii și știu cât investesc aceștia în timpul de învățare".

În final, reprezentantul ISJ Constanța a concluzionat că procentul este cât se poate de real și trebuie să pornim mai departe de la acest procent și să vedem ce se poate face: "Și noua Lege a învățământului și modul cum se vor desfășura evaluările vin să sprijine creșterea procentului, dar în același timp să reflecte realitatea".

Comentează știrea

24 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
canadiana
8 septembrie 2011
pupincurista de serviciu

Au pus intelectuala de serviciu,cea mai tare delatoare care sta lipita de urechea traseistei-sefe.Mai Mari,nu inteleg nimic din tampeniile pe care le debitezi.Articolele se fac simple si concise.Unde bagi tu procentul pilelor voastre ,ale ISJ-ULUI in procentele astea?Sa intelegem ca tu vei stinge lumina la plecare.pUPA MARI,alt poponet numai pupi.

profesor
8 septembrie 2011
bac

Doamna inspector Mrejeru este o persoana de calitate. Daca in I.S.J. se fac afaceri asta nu inseamna ca toata lumea le face.Este foarte usor sa vorbesti, sa scrii urit si este pacat de oamenii care muncesc, se implica si sunt corecti, chiar si din isj.

Profu' de serviciu!
8 septembrie 2011
vinovatii?

intr-o ordine fireasca, vinovatii pentru situatia scolii romanesti,-pentru ca rezultatele de la BAC asta reflecta, sunt : clasa politica romaneasca de la care pornesc toate relele (hotie, minciuni)ministerul, inspectoratele scolare,parintii, scoala unde invata elevii, si la urma acestia! Ca sa scapam de raspundere, de regula, la noi se inverseaza cinovatii. Aratam cu degetul in primul rand catre elevi, scoala si parinti. Restul, nu au nici o vina.....

parinte
8 septembrie 2011
este simplu

vina este impartita in mod egal. elevi - parinti - profesori - sistemul educational - sistemul de salarizare. nu exista un singur vinovat dar, din fericire, acest bacaluareat a dat imaginea adevarata a pregatirii copiilor nostri. nu s-a mai copiat, asa cum se facea in anii trecuti, si copiii s-au trezit fata-n fata cu adevarata lor valoare. acesta este singurul si cel mai important castig al acestei sesiuni de bac: trezirea la realitate

profa de latina
8 septembrie 2011
pile si relatii

la ISJ se merge numai pe pile si relatii. toata lumea plateste. profii pentru locurile de munca, elevii pentru examene, toata lumea fericita. se iau spagi peste spagi si acum se cearta, pentru ca fiecare stie despre fiecare cand a luat. cat au luat, e mai greu, ca sunt si sulfani si se trag in piept intre ei.

profesor debutant
8 septembrie 2011
subiect

de ce nu scrie nimeni nimic despre domnul GEVAT, cel care ia spagi si pentru aerul pe care il respiram la clase? se stie de multa vreme ca el taie si spanzura, ca la el se duc toate plicurile, dar nimeni nu ia nicio masura? de ce? va are cu ceva la mana?

redactie
8 septembrie 2011
pentru profesorul debutant

Dle profesor debutant, daca aveti dovezi conform carora dl Gevat ar lua spaga si pentru aerul pe care il respirati in clase, va rugam sa contactati redactia! va asteptam!

profesor debutant
8 septembrie 2011
si apoi

imi dati voi serviciu?

redactie
8 septembrie 2011
pentru profesorul debutant

vezi dle profesor debutant, de este romanul las. ii e frica sa vorbeasca, sa-si sustina punctul de vedere. e cel mai usor sa barfesti pe la colturi, ascuns dupa tastatura. e foarte usor sa denigrezi pe cineva, sa arunci cu laturi, mai greu de demonstrat. vino cu dovezi, cu oameni dispusi sa martiriseasca. altfel, consideram ca este o simpla barfa, rautacioasa, venita poate din partea unui om care nu il agreaza pe dl Gevat. Am sau nu dreptate?

Profu' de serviciu!
8 septembrie 2011
pentru Debutant!

...de cand lumea s-a dat spaga grasa la ISJ. De asta vrea lumea sa ajunga acolo... Acum 40 de ani cand suplineam, desi eram absolvent de univertitate, dam in fiecara an 2000 lei cand depuneam dosarul. Asa era atunci... si aveam salariul de 1200 lei! Unora li se cerea mai mult, depinde si de localiiate.... In Constanta o suplinire costa cam 10 000 lei,plus altele.... Un amic bun mi-a spus ca a dat in afara de bani,intr-un an si un ....porc de Craciun! Daca ziceti ca Gevat lua spaga, nu facea decat sa urmeze calea ilustrilor predecesori si sa fie tot asa ...nemernic ca si ei! Iata o oglinda al ISJ-ului de acum si din totdeauna....

24 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 06 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Părinții acuză "pușcăria" de la Bac!
Pagina a fost generata in 1.6131 secunde