Cum s-a finalizat stagiul în Portugalia al elevilor de la Marină

369
În anul școlar 2011-2012, Colegiul Tehnic de Marină "Al.I. Cuza" a derulat proiectul de mobilitate "Formare profesională transnațională pentru viitorii electricieni europeni", finanțat de Comisia Europeană prin programul sectorial Leonardo da Vinci, în cadrul Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții.
În perioada 11 iunie-1 iulie, a avut loc stagiul de practică comasată prin plasament transnațional în Montijo, Portugalia, al cărui grup țintă a fost format din 15 persoane aflate în formare profesională inițială IVT, elevi în clasa a X-a la Colegiul de Marină, care se profesionalizează în ciclul inferior al liceului în domeniul de pregătire electric, calificarea Tehnician în instalații electrice.
Partenerii care au sprijinit organizarea și realizarea stagiului de practică comasată sunt: organizația intermediară Associaçăo para a Formaçăo Profissional e Desenvolvimento de Montijo ți organizațiile de primire din Portugalia: Electro R Andre Lda, Electro Ctr-Montagens Lda, Electro Carrondos & Alexandre Lda.
Pentru executarea sarcinilor de lucru specifice domeniului, elevii, sub îndrumarea tutorilor de stagiu portughezi, au aplicat în practică cunoștințe despre instalații și echipamente electrice (aparate electrice, motoare, transformatoare).
Pe toată durata desfășurării plasamentului, după cum ne declara prof. Iulia Negruțiu, directorul Colegiului de Marină, prin activitățile efectuate, participanții și-au dezvoltat abilități de lucru individual și în echipă, de disponibilitate față de sarcinile primite, de comunicare în limbile engleză și portugheză.
De asemenea, sarcinile de lucru primite le-au permis participanților să-și dezvolte competențele de specialitate, abilitățile necesare executării operațiilor specifice domeniului de bază electric, de montare de aparate electrice, de efectuare de măsurători, de respectare a normelor de protecție a muncii.
Pregătirea lingvistică și cea culturală le-au permis dezvoltarea competențelor personale, formarea de deprinderi de comportament și de viață. Acest lucru le deschide noi perspective, le asigură independență, mobilitate și adaptare la alte culturi.
Practica realizată în condiții reale și documentele obținute, certificatul Europass, certificatele lingvistice și certificatele de participare le îmbunătățesc portofoliul profesional și le sporesc șansele de a lucra în viitor pe piața europeană a muncii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.376 secunde