Cum vrea ministrul Educației să modifice doctoratele

269
1
Cum vrea  ministrul Educației  să modifice doctoratele - cumvreaministruleducatiei1-1455459448.jpg

Articole de la același autor

În cursul săptămânii trecute, ministrul Educației, Adrian Curaj a lansat în dezbatere publică proiectul pentru modificarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011. Modificările și completările vizează reglementarea cadrului legislativ privind desfășurarea și finalizarea studiilor doctorale. Astfel, ar trebui să se elimine suspiciunile asupra unor situații în care titlurile au fost acordate pe nedrept.

În prezent, Legea educației naționale conține prevederi care reglementează circuitul educațional la nivel de studii de doctorat, însă prevederile referitoare la retragerea diplomei și a titlului de doctor, care, inițial au fost reglementate prin Legea nr. 206/2004 cu modificările și completările ulterioare, au fost abrogate prin Ordonanța nr. 2 din 2016.

Astfel, activitățile realizate pe perioada studiilor de doctorat sunt activități științifice, și totodată sunt etape din activitatea educațională, activitate ce se finalizează cu o diplomă. Titlul de doctor se atribuie prin ordin al ministrului Educației, cercetării, tineretului și sportului, după validarea tezei de doctorat de către Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Noul proiect prevede ca universitățile să acorde de acum înainte titlurile de doctor, dar titlurile acordate în trecut prin ordin de ministru să fie retrase tot de ministru.

"Avem un cadru legislativ incoerent, haotic legat de doctorate, care a generat situația în care ne aflăm. Nu a existat suficientă voință politică pentru a da universităților autonomia necesară. Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învățământului românesc. Am avut un dublu standard: doctorii oameni politici și toți ceilalți. Așa ceva s-a încheiat. Modificările creează cadrul pentru recredibilizarea școlilor doctorale, acolo unde este cazul. Miza este mare: consolidarea auto-nomiei universităților și a responsabilității publice a acestora", a explicat ministrul Educației, Adrian Curaj.

Modificările propuse se bazează pe raportul grupului constituit în decembrie 2015 din zece experți, dar și cu ajutorul semnalelor primite din societatea civilă și din presă. "Schimbările vin la pachet cu transparentizarea informațiilor cu privire la doctorate, autoevaluarea școlilor doctorale și evaluarea internațională a școlilor doctorale pe care o vom lansa lunile următoare cât mai devreme. Practic, de acum, acordarea și retragerea vor fi în atribuția instituției organizatoare de studii universitare de doctorat. Mecanismul propus este natural: cine organizează studiile doctorale își asumă responsabilitatea privind calitatea și integritatea și ia decizia de acordare a titlului. Nu eram acum, aici, dacă acest lucru era clar! CNATDCU verifică procedura și se asigură de calitatea procesului de acordare a titlului. Pentru toate situațiile, nepunerea în aplicare a deciziilor CNATDCU de către instituția organizatoare de studii universitare de doctorat, atrage suspendarea școlii doctorale", a completat ministrul Educației. 

Comentează știrea

Ministerul
15 februarie 2016
se cam codeste...

N-am inteles nimic! Cu doctoratul lui Miha cum ramane? E plagiat sau nu? Domnul Curaj nu citeste "Cuget liber"! Stim noi pe cineva de la Minister care citeste...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5963 secunde