De ce are nevoie Cumpăna de un Campus Școlar

463
1

Articole de la același autor

Ieri, la Primăria Cumpăna a avut loc lansarea celui mai important proiect pe care această comunitate l-a cunoscut din anul 2003 încoace, respectiv construirea unui Campus Școlar, "în cel mai frumos cartier - Parcul Verde", după cum avea să declare Mariana Gâju, primar, și unde sunt în curs de construcție 64 de locuințe tip ANL.

În luna decembrie a anului trecut a avut loc prima etapă a acestui important proiect, care a constat în semnarea contractului de finanțare.

"Avem patru ani de când lucrăm la perfectarea documentelor ce stau la baza acestui proiect", afirma, ieri, cu sinceritatea-i caracteristică primarul comunei Cumpăna, adăugând "și pentru că au fost foarte multe comentarii legate de necesitatea existenței unui Campus Școlar la 5 kilometri de Constanța, am să vă spun de ce mi-am dorit atât de mult să câștigăm. În primul rând, populația comunei Cumpăna este în creștere, natalitatea aceea de 1.600 de copii născuți pe an la Cumpăna m-a determinat să iau în considerare dezvoltarea spațiilor de învățământ. În acest moment, ne desfășurăm activitatea cu 1.300 de elevi, în trei corpuri de școală care sunt insuficiente, iar un corp de școală construită în urmă cu 100 de ani la intrarea în localitate. În acest moment, clasa pregătitoare funcționează în prima sală de sport din Cumpăna, unde mai funcționea-ză și o clasă a II-a. Deci un număr de 200 de copii nu încap în locațiile acestea de învățământ. Și de ce să nu spunem și pentru cei 500 de copii de la grădiniță spațiile sunt insuficiente. Eu mă gândesc deja ce se va întâmpla mai târziu și îmi doresc să fie pregătiți copiii. Naveta Cumpăna-Constanța este o greutate pe umerii multora dintre părinți care nu pot să plătească biletul și atunci de ce să nu evit abandonul școlar. Sunt motivele pentru care m-am luptat efectiv ca acest campus școlar să fie construit la Cumpăna".

Valoarea proiectului este de 8 milioane de euro, iar lucrările cuprind o școală cu 24 de clase, un cămin-internat cu 120 locuri, o cantină, patru ateliere școlare, o bibliotecă, sală de sport și bază sportivă, amenajarea unei centrale termice, echiparea clădirii

cu instalații termice interioare, instalații sanitare și electrice, finisarea interioară și exterioară, alimentarea cu apă, canali-

zare menajeră, rețele termice și apă caldă menajeră, racordarea electrică, branșament de gaze naturale, racordarea la telefonie și internet, toate acestea având termen de finalizare luna iulie 2015. "Și în genunchi de va fi să cerșesc la toți factorii de decizie ai județului Constanța vom atrage resurse financiare care să ne ajute să realizăm această infrastructură", a mai adăugat aceeași inimoasă primăriță.

Cel mai probabil în luna iunie va avea loc licitația de construcție și, dacă nu vor exista contestații, la sfârșitul lunii iulie va demara șantierul. Întrebată

dacă se vor muta toate clasele în noua construcție, Mariana Gâju a declarat că vor rămâne clasele primare în centrul comunei, iar copiii ceilalți, de la clasa a V-a până la liceu vor învăța la Campusul Școlar.

Comentează știrea

Alexandru Bajdechi
22 aprilie 2013
Foarte bine

Personal salut inițiativă, ma bucur că mai există persoane care investesc în educație. Să sperăm ca proiectul se va concretiza și că elevii din Cumpăna se vor bucura de educație la standarde europene (cel puțin din punct de vedere logistic).

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4526 secunde