De ce suntem atât de strâns legați de Caragiale? Conferință la Biblioteca județeană

200
De ce suntem atât de strâns legați de Caragiale? Conferință la Biblioteca județeană - biblioteca-1675957107.jpg

Articole de la același autor

Luni, 13 februarie 2023, ora 17:00, în Sala Referințe generale, parter, a Bibliotecii județene „Ioan N. Roman” Constanța, va avea loc conferința cu titlul „Caragiale și puterea clișeului”, susținută de prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, eveniment realizat în colaborare cu Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Faptul că ne amintim de Caragiale este o certitudine. Numeroase articole din publicistica românească îl pomenesc în legătură cu ceea ce aș numi „situații de tip Caragiale”, semn că el este prezent în conștiința noastră, dar și în conștiința publică. Ce mă interesează este, însă, cum îl pomenim pe Caragiale și de ce suntem atât de strâns legați de el? Ce ne spun frazele pe care le împrumutăm operei și de ce ele au relevanță pentru lumea noastră, deși ne aflăm la circa  un secol și jumătate de lumea în care Caragiale a trăit. Ce ne spun, astăzi, un „curat murdar”, un „Pupat toți Piața Endependeți”, „după buget, coane Fănică” etc.? Este Caragiale atât de actual sau noi am devenit caragialești? În definitiv, ce înseamnă o astfel de identificare și ce ar reprezenta o identitate tip Caragiale? În ce fel Dobrogea a rezonat cu opera marelui clasic?

Această conferință face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța pe tot parcursul anului 2023, dedicate împlinirii a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România, evenimente care vizează sărbătorirea Zilei Dobrogei.

Activitățile culturale organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe paginile de Facebook și Instagram ale acesteia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7652 secunde