De vorbă cu părintele Marius Moșteanu, despre darurile Crăciunului

2261
20
De vorbă cu părintele Marius Moșteanu, despre darurile Crăciunului - parintelemariusmosteanu-1387816228.jpg

Articole de la același autor

Am putea spune că a devenit o tradiție la "Cuget Liber" ca, în ajun de Crăciun, să-l avem invitat în paginile cotidianului pe părintele Marius Moșteanu, paroh al Bisericii Sfântul Nicolae Vechi.

- Ne mai despart câteva ore de una dintre cele mai mari sărbători care îl aduce cu sine și pe îndrăgitul Moș Crăciun.

- Sărbătoarea Nașterii Domnului este una foarte mare și apropiată, iar poporul român o percepe ca pe ceva personal. Parcă ar fi sărbătoarea botezului propriului nostru copil. O sărbătoare încărcată cu foarte multe lucruri creștinate, precum pomul de Crăciun. Care, deși a pornit ca obicei păgân, a fost încreștinat, a fost încărcat de la darurile care se văd cu simbolul darurilor care nu se văd, ca o masă centrală a unui cămin. Iar în acest cămin au mai apărut diverse personaje, cum este Moș Crăciun. Moșul trebuie să fie împodobit cu toate calitățile. Este și bun, dar este și drept. Este și blând, dar este și sever. Moș Crăciun există pentru cei care cred în el. Pentru ceilalți, e treaba lor. Și-au asumat. Înseamnă că și-au încheiat copilăria. Eu unul, personal, cred în Moș Crăciun pentru că cine mi-ar da mie gândul acesta bun de a dărui celorlalți? Moș Crăciun există la nivelul de sărbătoare și la nivelul de atitudine pe care mie mi-a dăruit-o. Aceea de a mă bucura și să primesc, dar și să dăruiesc.

- Ce tradiții populare se mai leagă de această sărbătoare?

- În unele locuri încă se păstrează obiceiul scaunului liber de la masa din ziua de Crăciun. Fiecare casă de român care știe tradiția ortodoxă foarte bine lasă un scaun neocupat la masă și în dreptul lui sunt tacâmuri. Simbolizarea oaspetelui care trebuie să vină chiar dacă nu este invitat. Și el este așteptat în cele trei zile ale praznicului Crăciunului la masă.

Dar mai sunt și alte tradiții populare.

Lumea crede că Biserica a repudiat tot ceea ce însemna păgânesc, dar nu este așa. Biserica a dat simbolistică și o anumită nuanță tuturor lucrurilor pe care le-a preluat dintr-o pregătire de dinaintea Nașterii Mântuitorului Hristos. Pentru că Mântuitorul a împărțit istoria în două. Noi trăim acum după Hristos. Dar și cei care trăiau până în Hristos au venit cu niște tradiții și obiceiuri.

Vedem că la peștera din Bethleem au venit magii și au adus daruri, iată că are o rădăcină foarte adâncă și luna aceasta a cadourilor. Valoarea unui dar nu constă în valoarea da-rului în sine, ci în atitudinea de a dărui. Pe care noi trebuie s-o învățăm de la Dumnezeu care ni L-a dat pe Fiul Său. Că asta este în esență structura Crăciunului care urmează să vină în viața noastră - să ne fa-cem și noi asemenea lui Dumnezeu.

Inclusiv furnicarul acesta care se întâmplă înainte de sărbători este un lucru frumos. Pentru că, dincolo de partea comercială, există partea de emoție de dinaintea unei sărbători când vrei ca totul să fie bine, când nu știi exact pentru ce îți aduni atâtea lucruri, dar simți că se întâmplă ceva frumos. Dacă te uiți cu ochii cârcotașului, începem să vedem cozile, începem să vedem că sărbătoarea se deplasează chipurile de la un personaj la altul și nu este așa. Sărbătoarea în sine este un ansamblu atât de încăpător, încât în el trebuie să aibă loc tot ceea ce înseamnă emoție. Unii au emoții pentru cumpărături - emoție constructivă. Eu apreciez, ca duhovnic, și această emoție. Dacă Sărbătoarea Nașterii Domnului aduce această emoție, eu unul sunt bucuros că omul a simțit că se întâmplă ceva cu el. 

Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
romani
24 decembrie 2013
prostia la

unul din viermii Romaniei, nu stie ce inseamna munca, traieste bine merci de pe spinarea noastra in numele domnului

Tiberiu
24 decembrie 2013
cercetarea de sine

Să înțeleg că îl cunoașteți foarte bine pe Părintele Marius. Și că smerit fiind, ați considerat de datoria dumneavoastră să îi demascați "impostura". Totuși,măcar în ajunul unui atât de mare praznic ar trebui să fiți mai atent la dumneavoastră, înainte de a arunca cu noroi în ceilalți.

Răspuns la: prostia la
Adăugat de : romani, 24 decembrie 2013
unul din viermii Romaniei, nu stie ce inseamna munca, traieste bine merci de pe spinarea noastra in numele domnului
romani
24 decembrie 2013
prostia la

Noroi ? asta este adevarul, pe mana lor mori cu zile, degeaba este dumne zeu puternic ca te duci naiibii in numele lui, fara ei se poate trai dara fara medicina nu, slujbele lor sunt prosteala curata, ar trebui sa nu mai exista case incendiate, masini facu scrum daca slujbele lor ar avea vreun efect, sa mai zic cum sta zeul sus si se uita cum anual sute de mii de copii mor nevinovati ? sau sunt omorati maltratati ? il doare'n spate, vizioneaza necaul noastra cum vizionam noi moartea unei furnici.

Răspuns la: cercetarea de sine
Adăugat de : Tiberiu, 24 decembrie 2013
Să înțeleg că îl cunoașteți foarte bine pe Părintele Marius. Și că smerit fiind, ați considerat de datoria dumneavoastră să îi...
romani
24 decembrie 2013
prostia la

Noroi ? asta este adevarul, pe mana lor mori cu zile, degeaba este acest Zeu puternic ca, te duci naiibii in numele lui, fara ei se poate trai dara fara medicina nu, slujbele lor sunt prosteala curata, ar trebui sa nu mai existe case incendiate, masini facute scrum daca slujbele lor ar avea vreun efect, sa mai zic cum zeul se uita anual la sute de mii de copii care mor maltratati, violati nevinovati ? il doare'n spate, vizioneaza necaul noastru cum vizionam noi moartea unei furnici. in fata ficului icoanele sunt material inflamabil, mai degraba dorm linistit ateu cu detector de fum in casa doua stingatoare pe hol decat sa dorm cu gandul la: are domnul grija de mine pt ca sunt credincios, cuminte, smerit etc un ex: machidonii de fel sunt credinciosi, tin post etc, a salvat pe cineva din incendiu acest zeu de dezastrul din HIstria ? nema....dar daca si-ar fi luat masuri de precautie ( 10 stingatoare de volum 50kg-4mil buc imprastiate prin complex ) nu s-ar fi ajuns aici, doar cu gura lor au zis ca: la inceput focul era mic dar pana au venit pompierii focul a luat o amploare de nestapanit.

Răspuns la: cercetarea de sine
Adăugat de : Tiberiu, 24 decembrie 2013
Să înțeleg că îl cunoașteți foarte bine pe Părintele Marius. Și că smerit fiind, ați considerat de datoria dumneavoastră să îi...
de la unu
24 decembrie 2013
De retinut

Am vazut oameni care au murit intoxicati cu fum, au murit cu zile, in zilele noastre sunt solutii pentru asemenea tragedii exista dar omul se increde mai mult in divinitate decat in detectoarele de fum ( prostii, le zic multi ) degeaba aveau ei in casa icoane peste tot, nu i-au ajutat cu nimic, prostanacul asta are dreptate, ni se baga in cap de mici copii credinta asta pe gat de catre parinti, vecini, media si preotii la ora de religie, in scoli nu exista ore de prim ajutor desi, anual pe strazle ROmaniei mor foarte multi oameni de infarct, pana vin medici se duce persoana respectiva, cu o pregatire de 5min oricine poate salva un asemenea caz, bine ca stim sa stam in genunchi in fata popilor, oaselor, sfintilor, zeului cu rezultate ZERO

ada
24 decembrie 2013
Reply

Mai tovarasi, postaci pe acest site, parintele chiar vorbea mai sus de bunatate, de daruire, chiar nu puteti macar azi sa fiti si voi mai buni? Eu il cunosc pe pr. Marius de mic copil, este un om deosebit, ce v-a apucat.. sa denigrati pe cineva pe care nu il cunoasteti, doar de dragul sa fiti la moda asa, criticand preotii, biserica.. Dumnezeu v-a mai ramas sa va luati si de El...nu va mai luati dupa niste forumisti care pt 30 de arginti, sunt pusi sa denigreze cele sfinte, ganditi-va ca, candva , undeva, vom da socoteala pentru toate aceste rautati..si in fond nu va obliga nimeni sa credeti in Dumnezeu, in preoti in sfinte moaste..de ce va infuriati asa? Dar un lucru sa incercati...priviti Craciunul, dincolo de cadouri, carnati si jumeri, priviti frumos, fiti buni..rautatea nu ajuta la nimic. Craciun cu bucurie !!

romani
25 decembrie 2013
prostia la

o fi bun dar este slujitorul minciunilor, cu bunatatea lui ne proasteste pe noi in numele domnului, asta este so scopul, cu cat esti bmai bun cu atata esti mai prost pentru unii care profita de tine iar pe langa prostia asta mai castiga si biserica, au facut averi mai ceva ca regii, cika Ceausescu avea x averi, da astia ? paduri intregi, defrisari masive, export de lemne, hoteluri, spitale, scoli, stomatologii, nu le mai ajunge calicii pamantului, fiti buni, are grija biserica si sfantul duh de voi.

romani
25 decembrie 2013
prostia la

o fatza asta vara, m-a dus mama la biserica de la spitalul mare, eu de fel stau sprijinit pe unsa de la intrare, vin cu tava la sfarsit de slujba pt a pune romanul bani si dupa ceva vreme, cel care era cu tava iese cu un teac de un 1leu afara, mi-am dat seama ca se duce sa ii schimbe, la trecerea de pietoni era unum om al strazii, imbracat vai de el, cercea, nea asta a trecut glont pe langa el, chiar mi-am zis, sa vezi avarul naibii ca nu ii da nici un leu si asa a fost, cnad s-a intors chiar i-am zis, noi sa vad dam dar voi ? mi-a aruncat o fatza de: mai dute ma....in colo si mi-a zis sa imi vad de treaba mea...mi-au sarit dracii si i-am zis, fiti smeriti si buni in fatza domnului ? mincinosii dracului...mai vine mata la biserica si de atunci mi-am ..ceva in ei de sarlatani, cand ii vad pe strada ii scuip in gand, nu este rauate ci doar un adevar, astia ne sug linistea cu zeul lor, nu pleca nimeni dincolo atata timp cat informatia, viatza ta memorata in creierul tau moare o data cu tine si nimeni nu sta sa iti inregiostreze , scrie tie viatza pt ce ? un suflet ? cine judeca 300mii morti zi de zi ? impartiti 24 ore la cati morti sunt pe zi si o sa va dea cu virgula + ca un zeu nu ar face munca asta de 2 lei iar numai o piatra are existenta acestui zeu, nici o forma de viatza nu poate exista milioane de ani, de unde atata prostie ?

romani
25 decembrie 2013
prostia la

sau spunea popa ca: cica oamenii isi aduc aminte de zeu cand au nevoie ceva de genul, cand sunt turbulente intr un avion sau se misca avionul a prabusire toata lumea se roaga la zei iar cand pilotii cu ajutorul zeului redreseaza avilnul omul il uita..pai DA 1. asa suntem indobitociti de mici sa cerem ajutorul, din instinct omul se roaga, zeci de ani cred si eu ca cand ai probleme te rogi, asa fac mai toti si 2. daca as fi fost eu la mansa aia cu siguranta zeul nu ar fi avut nici un efect, ca de..daca ne este bine zeul sa traiasca iar daca ne este rau zeul ne-a pedepsit. acest zeu inventata are intodeauna o scapare, cand au fost razboaie si au murit cu miile EL s-a uitat, cand s-a murit de ciuma cu milioanele EL s-a uitat cand orase intregi au ars de la un cinediu EL s-a uitat, nici macar sfantul PETRU nu a facut nimic, de ce nu misca astia deloc ? pt ca sunt niste pietre cu nume, daca te rogi la o piatra sau la acest ZEU rezultatul VA FI LA FEL, doar numele difera

romani
25 decembrie 2013
prostia la

eu acum l-am studiat pe dansul, asa volul ai doar daca o duci bine, eu la 1,80cm am 72 kg, grasimea la mine este doar pe ass si atat, este 6,33 dimineaza de Craciu...eu o tai la munca pe branci nu cu intisnul mainii pt a fi pupata ca vai...cine stie ce a facut nea,,nimic..si romanul il vede a a fi cineva ..cineva ? cand se imbolnaveste cu tot zeul lui tot la spital ajunge porcul :))))

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 24 Decembrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Primiți cu colindul?
Marţi, 24 Decembrie 2013
Stire din Diverse : Cum recunoști carnea proaspătă
Pagina a fost generata in 0.3438 secunde