Deca: Utilizarea camerelor de supraveghere video în şcoli - pentru garantarea siguranţei elevilor

592
Deca: Utilizarea camerelor de supraveghere video în şcoli - pentru garantarea siguranţei elevilor - camere-video-in-clase-1711477213.jpg

Articole de la același autor

Utilizarea camerelor de supraveghere video în şcoli, propunere inclusă în ordonanţa de urgenţă de modificare a Legilor Educaţiei aflată în dezbatere publică, vizează garantarea siguranţei elevilor, urmând ca doar instituţiile abilitate şi persoanele autorizate să poată avea acces la înregistrări, în cazul unor sesizări sau suspiciuni de violenţă, a subliniat, marţi, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la o dezbatere pe tema siguranţei în mediul educaţional.


“Doar instituţiile abilitate şi persoanele autorizate pot avea acces la acele înregistrări, atunci când există sesizări sau suspiciuni de violenţă - Poliţie, Parchet, directorul şcolii, pe baza solicitărilor de la părinţi, scrise şi motivate", a explicat Deca.


Ea a precizat că aceste înregistrări "nu pot să fie făcute de oricine, nu pot fi utilizate în evaluarea cadrelor didactice şi au ca singur scop să ne asigurăm că ştim ce s-a întâmplat, atunci când un copil sau un cadru didactic sesizează un caz de abuz sau de violenţă".


Ministrul Educaţiei a menţionat că aceste camere pot fi montate atât în clase, cât şi în restul spaţiilor şcolii.


"În afara sălilor de clasă, deja se pot monta sisteme de supraveghere audio-video şi sunt multe şcoli care deja le au pe culoare, în curtea şcolii, eventual în zonele de sală de sport. Practic, putem avea aceste camere instalate, sigur cu respectarea decenţei, nu în grupurile sanitare, dar în restul spaţiilor din şcoală această supraveghere audio-video ajută la prevenirea cazurilor de violenţă şi atunci când există o sesizare de violenţă la stabilirea adevărului", a completat Ligia Deca.


Ea a amintit că urmează să fie lansat în dezbatere publică Planul Naţional de Combatere a Violenţei în Şcoli.


"Vorbim despre lansarea în dezbatere publică în curând a Planului Naţional de Combatere a Violenţei în Şcoli, este planul prevăzut deja de Legea învăţământului preuniversitar. Îl vom lansa în dezbatere publică, pentru că el va include tot felul de măsuri care adresează cauzele. Este vorba despre formări cu privire la convieţuire paşnică de comportament asertiv, de cum gestionezi conflictele pentru cadrele didactice. Avem nevoie să învăţăm cum să gestionăm un anumit nivel de violenţă pe care îl regăsim şi în societate, dar care în şcoli acest nivel de violenţă trebuie să fie zero. Şcolile trebuie să fie spaţii sigure pentru toţi cei care activează zi de zi în ele", a concluzionat Deca.


La rândul său, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a evidenţiat importanţa utilizării înregistrărilor audio-video în şcoli, în contextul numărului de fapte penale sesizate în unităţile de învăţământ, menţionând că este foarte important să se pună accentul pe prevenţie, nu numai pe pedepse.


"Cred că folosirea acestor mijloace audio-video, atunci când vrei să vezi ce s-a întâmplat într-un caz de violenţă în şcoală, e binevenită. A trebuit să ne uităm peste lege, să vedem cum respectăm problema vieţii private, despre unde e limita între viaţă privată şi nevoia de a proteja copilul şi cred că e o iniţiativă bună. (...) Este important să punem accentul nu doar pe sancţionarea lor, pe pedeapsă, ci, fiind vorba de elevi, de adolescenţi, foarte important e să punem accentul pe prevenţie. Şi aici, evident, educaţia juridică în şcoli este o dimensiune pe care voi insista şi voi promova metodele prin care putem să prevenim violenţa. Conform datelor statistice pe care ni le-a furnizat Poliţia Română pentru anul şcolar 2022 - 2023, au fost sesizate 3.399 de fapte penale la nivel naţional, în toate şcolile din România. Dintre acestea, marea lor majoritate, 3.056 din aceste fapte au fost sesizate în incinta unităţilor de învăţământ. De asemenea, mare parte din aceste fapte, o majoritate covârşitoare, o reprezintă infracţiunile de loviri şi alte violenţe, 2.056 de asemenea sesizări, iar din acest total de fapte care reprezintă infracţiunea de loviri şi alte violenţe 1.756 au fost sesizate ca fiind întâmplate în incinta unităţilor de învăţământ", a punctat Gorghiu.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4886 secunde