Departe de tehnologie, sute de copii au participat la școli de vară în parohiile constănțene

14521

Articole de la același autor

Și în acest sezon estival, numeroase parohii aparținând Arhiepiscopiei Tomisului au organizat școli de vară, inițiativă prin care s-au urmărit atât implicarea întregii comunități în educarea copiilor și apropierea lor de biserică, dar și un sprijin acordat părinților în perioada verii, prin asigurarea unui cadru educativ și sigur în timpul vacanței, socializarea copiilor cu alți copii de vârste diferite.

Ca în fiecare an, parohia „Nașterea Maicii Domnului” din satul Cucuieți, comuna Dofteana, județul Bacău, a încheiat școala de vară cu un pelerinaj la Tomis, vatra Creștinismului românesc, cu aproximativ 100 de elevi merituoși ai localității. Prin strădania neobosită a Preacucernicului Părinte Gheorghe Vlad Pricop și a prezbiterei Maria Izabela Pricop, evenimentul a ajuns deja în al treisprezecelea an, căpătând o aleasă apreciere.



Marți, 27 august, participanții școlii de vară au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Prin grija Preacucernicilor Părinți Consilieri Marius Constantin Murariu (sectorul Învățământ și activități cu tineretul), Mircea Cristian Pricop (oficiul Canonico-Juridic) și Jean Ion (sectorul Social-Misionar), copiii au primit daruri din partea Arhiepiscopiei Tomisului.

Din partea Preacucernicului Părinte Mihai Frățilă, protoiereu al protopopiatului Constanța I, fiecare copil a primit câte o carte despre istoria Sfinților dobrogeni.


Cursurile Școlii de vară „Copilărie binecuvântată”, la a patra ediție

De asemenea, la parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena III” din Constanța, s-au desfășurat cursurile Școlii de vară „Copilărie binecuvântată”. Aflată la a patra ediție, activitatea a fost derulată de către parohie, iar cei aproximativ 70 de copii au avut parte de diverse experiențe. Pe parcursul a două săptămâni, copiii s-au jucat în aer liber, au participat la ateliere de dans, de literatură, dezvoltare personală, educație pentru sănătate, teatru, cor, jocuri sportive, dar s-au întâlnit și cu psihologi de la Colegiul Psihologilor Constanța, de la care au avut de învățat lucruri importante pentru viață.

Din echipa de implementare a proiectului au făcut parte: pr. paroh icon. stavr. dr. Ciprian Vasile Rus, prof. înv. primar Petronela Martin (Școala gimnazială nr. 16, „Marin Ionescu Dobrogianu” din Constanța) și preoții: Mihail Florentin Mantu, Bogdan-Petrișor Malaxa și Alexandru Stelea.



Activități în aer liber la parohia „Sf. Ilie”

La începutul acestei săptămâni s-a finalizat prima ediție a Școlii de vară organizate de către parohia „Sfântul Ilie” din Constanța (cartierul Viile Noi).

Cei 70 de copii au avut un program variat: s-au rugat, au făcut gimnastică, au citit și ascultat povești, dar au și pictat, au desenat sau au făcut origami, au dansat, au cântat și s-au jucat.

Parohia a pus la dispoziție spațiul, hrana și toate materialele necesare desfășurării activităților.

În cadrul eparhiei și alte biserici au organizat școli de vară, ca de exemplu: parohiile „Sf. Vasile cel Mare” și „Sf. Dumitru” din Constanța, parohia Dulgheru, parohia Valea Dacilor. Capela tinerilor (Constanța), prin Asociația Tinerilor Ortodocși Misionari din Constanța (ATOM), a organizat o Caravană ATOM în bisericile din localitățile Lanurile, Hârșova, Agigea (Sf. Mc. Dimitrie), dar și o tabără pentru copii și tineri, aflată în plină desfășurare la mănăstirea Dervent.



A doua ediție a taberei naționale „Pe urmele dacilor”

Asociația Tinerilor Ortodocși Misionari din Constanța împreună cu Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Tomisului și Capela Tinerilor, Constanța, au organizat a doua ediție a Taberei Naționale „Pe urmele dacilor”.

Zilele trecute, pe drumul dinspre Constanța spre gazdele primitoare de la Dervent, locul desfășurării taberei, cei 72 de participanți, coordonați de către pr. Doru Emanuel Pantazi, au mers pe urmele Sfântului Apostol Andrei, poposind la Peștera Sfântului, unde au aflat despre viața și activitatea misionară în Scythia Minor a Celui întâi chemat la Apostolie și Încreștinătorului României.

La mănăstirea Dervent, ziua a continuat prin jocuri de cunoaștere și de socializare, turul mănăstirii, iar la Atelierul istoric renumiții istorici constănțeni Lavinia Dacia Dumitrașcu și Costin Scurtu le-au vorbit copiilor despre strămoșii daci.



Programele educative se împletesc cu cele distractive, astfel încât copiii sunt captați de joculețe interactive care aduc zâmbete pe fețele tuturor.

Elevii cu vârsta între 7 și 12 ani au luat parte la multe alte activități interesante, educative și formative, iar săptămâna aceasta, locul lor a fost luat de către adolescenți.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3905 secunde