Descoperire senzațională: o sută de morminte scoase la lumină. "Au avut o moarte violentă"

4639
7

Articole de la același autor

Arheologii au descoperit, zilele trecute, o necropolă medievală în Dobrogea, cu 100 de morminte. Cu o vechime de peste un mileniu, toate aceste rămășițe, descoperite la Cetatea Capidava, vor fi analizate și trimise în țară și în străinătate pentru a fi studiate. Numeroase complexe din secolele X-XI au fost identificate.


Capidava se ridică pe malul drept al Dunării, la jumătatea distanței dintre Hârșova și Cernavodă. Cetatea este în plin șantier zilele acestea. În timpul săpăturilor arheologice, zilele trecute, s-au descoperit din întâmplare mai multe morminte. Este vorba de o necropolă bizantină, veche de peste o mie de ani, iar rămășițele găsite în afara zidurilor vorbesc despre moartea violentă a oamenilor. Acest lucru este explicabil având în vedere că perioada medievală a fost caracterizată de numeroase războaie. Toate rămășițele vor fi trimise spre analiză în țară, dar și în străinătate. Specialiștii doresc să facă un studiu complet. 


Cetatea, transformată
în obiectiv turistic
Lucrările prin care Cetatea Capidava va fi transformată în obiectiv turistic vor costa 75 de milioane de lei. 


Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, spune că toate aceste lucrări se fac datorită unui proiect european: "Sunt lucrări de anvergură. Lucrările la Cetatea Capidava, castru roman situat pe malul drept al Dunării dobrogene, au început din luna martie. Suntem în grafic". 


Consiliul Județean Constanța a obținut în 2013 fonduri europene pentru reabilitarea cetății Capidava. Restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea sitului arheologic se efectuează zilele acestea. Zidurile vor fi înălțate și ele cu 1-2 metri. Tot potrivit proiectului, vor fi gândite trasee de vizitare a cetății, se vor monta instalații de iluminare și pasarele de traversare peste zonele de protecție arheologică. 


Redescoperită de localnici
Capidava este un sit reprezentativ pentru antichitatea de la Dunărea de Jos. Alături de Carsium, Cetatea Capidava a fost propusă pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Capidava era un punct strategic pentru apărarea liniei dunărene în fața atacurilor ce veneau de peste Dunăre. Cetatea dobrogeană era și un important centre economic ale zonei și ar putea fi adăugată pe lista celor șapte locuri din România sau monumente protejate internațional. Așadar, alături de Delta Dunării, bisericile pictate din nordul Moldovei, Mănăstirea Horezu, bisericile fortificate din Transilvania, cele de lemn din Maramureș, Ce-tatea Sighișoara, fortărețele dacice din Munții Orăștiei și cetățile do-brogene au șansa de a fi desco-perite de turiștii străini și redesco-perite de localnici. 


Capidava este una din fortificațiile care s-au conservat cel mai bine. Această cetate poate să atragă interesul turiștilor mai mult decât oricare fortăreață. Motivul este că pe suprafața actualului oraș au rămas resturi de ziduri, care sunt legate de stâncile de la Dunăre, unice prin monumentalitatea lor, ridicate la statutul de rezervații naturale și peisagistice. 


Important punct strategic
Fortificația are forma unui patrulater cu laturile lungi, cu ziduri groase de peste 2 m și înalte de 5-6 m, cu 7 turnuri de peste 10 m, din care 3 turnuri dreptunghiulare, 2 turnuri în sfert de cerc și 2 turnuri intermediare în formă de potcoavă (U), o poartă lată de 2,50 m, situată pe latura de SE, care făcea legătura cu restul terito-riului și o ieșire strategică pe latura de SV a turnului dinspre Dunăre, unde era amenajat portul.


Locul era deosebit de potrivit caracterului construcției, oferind o vastă arie de supraveghere: un masiv stâncos care se înalță între piciorul pantei ce coboară dinspre NE și Dunăre. Masivul prezenta un avantaj din punct de vedere strategic și anume, un șanț natural care pornea din Dunăre, îl ocolea pe partea de NE, până aproape de colțul de est al cetății. 


Toponimul getic de Capidava, în-semnând cetatea de la cotitură, confirmă o locuire preromană, poziția geografică deosebită explicând însemnătatea așezării băștinașe, loc care permitea comunicația între dacii din Dobrogea și cei din Câmpia Munteană.


Comentează știrea

stelu
25 iulie 2015

Oportunitate relaxanta de > > castig! Niciodata nu a fost mai usor ca acum sa > obtii > > castiguri suplimentare in timpul liber, intr-o > colaborare > > deosebit de interesanta si profitabila! Iti faci cum > vrei > > programul si nu ai nicio obligatie! Oferta este numai > pentru > > oamenii foarte seriosi! Cere acum detalii mai multe la > > adresa mea de email: [email protected]

Cosmin
25 iulie 2015
Portita spre castiguri!

Portita spre castiguri! Chiar si oamenii obisnuiti, fara experienta in afaceri, pot castiga bani cu acest sistem cu totul revolutionar! Nu e nevoie sa recrutati oameni sau sa construiti retele! Castigul depinde numai si numai de dvs! Va asteptam in echipa noastra! Cereti acum detalii la adresa de email: [email protected]

Ana
25 iulie 2015
Merita testat

Merita testat! De ce merita sa testezi si tu acest sistem prin care sa ajungi mai usor la castiguri suplimentare? Pentru ca activitatea e foarte simpla, o desfasori in timpul liber si nu ai nicio obligatie. Totul e mai usor decat crezi! Iti trimit mai multe informatii dupa ce imi ceri detalii la adresa de email: [email protected]

Cristi
26 iulie 2015
Prtoiect nou la nivel mondial

Schimbările produse în interiorul vostru vor atrage după sine schimbări în exterior. Veți culege ceea ce ați semănat. O faceți chiar acum. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea "Succesul în viață". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

Tavi
15 septembrie 2015
Munca la domiciliu

Unde vointa da gres, perseverenta invinge intotdeauna. Optimismul niciodata NU te trage inapoi, ci te conduce numai spre succes. Selectam urgent persoane din toate localitatile tarii, pentru colaborare, iar activitatea este extrem de simpla. Se asigura training GRATUIT sub forma unor lectii pe e-mail si contract legal. Pentru mai multe informatii, solicitati acum de la email:

Tavi
15 septembrie 2015
Ceva nou

Unde vointa da gres, perseverenta invinge intotdeauna. Optimismul niciodata NU te trage inapoi, ci te conduce numai spre succes. Selectam urgent persoane din toate localitatile tarii, pentru colaborare, iar activitatea este extrem de simpla. Se asigura training GRATUIT sub forma unor lectii pe e-mail si contract legal. Pentru mai multe informatii, solicitati acum de la email: [email protected]

Munca la domiciliu
15 septembrie 2015
Ceva nou

Unde vointa da gres, perseverenta invinge intotdeauna. Optimismul niciodata NU te trage inapoi, ci te conduce numai spre succes. Selectam urgent persoane din toate localitatile tarii, pentru colaborare, iar activitatea este extrem de simpla. Se asigura training GRATUIT sub forma unor lectii pe e-mail si contract legal. Pentru mai multe informatii, solicitati acum de la email:

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2932 secunde