X

Din nou la şcoală! „Copiii vor fi testaţi doar în prezenţa părinţilor!”

1760

Articole de la același autor

Cu temele făcute, cu ghiozdanele pregătite, mii de elevi din judeţul Constanţa încep astăzi semestrul al doilea la şcoală, alături de colegi şi profesori. Părinţii răsuflă uşuraţi că au scăpat de cursurile online, însă se tem de riscul ridicat de îmbolnăvire, iar profesorii aşteaptă cu sufletul la gură să fie vaccinaţi împotriva noului coronavirus.

Preşcolarii şi o parte din elevi şi liceeni revin, astăzi, în bănci. Astfel, pentru unii, în semestrul al doilea cursurile vor avea loc faţă în faţă, după o pauză de mai bine de trei luni, timp în care au fost mutate în online. În funcţie de cum va evolua situaţia epidemiologică, este posibil ca şi restul elevilor să se întoarcă la şcoală în săptămânile următoare, în localităţile unde se vor înregistra puţine cazuri noi de COVID-19.

În judeţul Constanţa, unităţile de învăţământ din 21 de localităţi se vor deschide doar pentru cei mici şi pentru cei din clasele terminale. Directorii de şcoli au avut un sfârşit de săptămână plin, în care au pus la punct ultimele detalii pentru primirea copiilor. S-au stabilit traseele, prin şcoală, orarul a fost refăcut, s-au aerisit şi dezinfectat clasele. Elevii şi personalul didactic, didactic auxiliar, nedidactic vor purta mască de protecţie în permanenţă, în timpul orelor şi în timpul pauzelor, în interior şi exterior. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor.

Părinţii nu au voie în curtea unităţii de învăţământ şi nu pot însoţi copiii în grădiniţă sau şcoală, decât în cazuri speciale, aprobate de conducere. Părinţii au obligaţia să anunţe unitatea de învăţământ dacă un copil lipseşte din cauză că prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2, dacă a fost deja confirmat sau dacă este contact direct al unei persoane cu COVID şi se află în carantină.

„Nu se va transporta elevul la spital, până la sosirea părinţilor!”

„În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs simptomatologie specifică COVID-19, adică febră, tuse, dificultăţi respiratorii, diaree, vărsături, mialgii, stare generală modificată, vor fi anunţaţi imediat părinţii sau reprezentanţii legali. Elevul va purta mască, va fi separat de restul clasei şi va fi supravegheat până când va fi preluat şi va părăsi unitatea de învăţământ, însoţit de părinţi. Nu se va transporta elevul până la sosirea părinţilor la medicul de familie, serviciul de urgenţă sau spital, decât în situaţia în care simptomele sau semnele sunt severe, caz în care se va apela numărul de urgenţă 112. După finalizarea perioadei de carantină sau izolare, elevul va reveni la şcoală cu adeverinţă medicală, eliberată de medicul curant sau medicul de familie, cu precizarea diagnosticului şi care atestă că nu mai prezintă risc epidemiologic”, se arată în regulamentul stabilit de Ministerul Educaţiei.



Un singur caz, la grădiniţă, şi copiii rămân acasă


La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învăţământ preşcolar sau clasă de învăţământ primar, se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În cazul apariţiei unui caz pozitiv într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal, va fi efectuată ancheta epidemiologică şi testarea contacţilor acestuia. Ulterior, conducerea unităţii de învăţământ va decide, în urma consultării cu Direcţia de Sănătate Publică, dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeaşi clasă sau suspendarea cursurilor, după caz. „Copiii vor fi testaţi doar în prezenţa părinţilor. Cei care nu vor să-şi testeze copiii îi vor ţine acasă două săptămâni”, a precizat preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache.

La apariţia a două cazuri confirmate cu noul coronavirus într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru două săptămâni. În ce priveşte îmbolnăvirea cadrelor didactice sau personalului şcolii, măsura suspendării activităţilor didactice la nivelul unităţii de învăţământ este dispusă prin hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea conducerii şcolii, cu avizul Inspectoratului Şcolar şi al Direcţiei de Sănătate Publică.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6384 secunde