Dispare repartizarea computerizată la liceu

775
Dispare repartizarea computerizată la liceu - a539610bf93ee0795156fa7055d4b222.jpg
Din păcate sau din fericire, pentru cei care așteptau demult o admitere la liceu, repartizarea computerizată va dispărea peste fix cinci ani, atunci când generația de elevi care începe clasa a V-a în anul școlar 2012-2013 va finaliza cursurile clasei a IX-a.

Cum scrie în lege
Conform art. 76 din noua Lege a educației, la secțiunea a 2-a "Struc-tura și caracteristicile evaluărilor" se introduce noul termen de "portofoliu educațional", care va sta la baza admiterii în liceu. Și avem de-a face cu două variante: a) în cazul în care numărul de candidați nu depășește numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ, admiterea se realizează pe baza portofoliului și b) în cazul în care numărul de candidați este mai mare, admiterea se face luând în calcul în proporție de 70% portofoliul educațional și 30% nota obținută la proba de admitere stabilită de unitatea de învățământ. În cazul mediilor egale, tot portofoliul educațional va face diferențierea. Acesta este compus din media de absolvire a învă-țământului obligatoriu de cinci ani, precum și media de la probele de la evaluarea națională susținută la sfârșitul clasei a IX-a.

Vom păți ca la facultățile private?
Din discuțiile purtate cu directorii de licee, noua reglementare ar putea aduce și avantaje, dar și dezavantaje. Pe de o parte, se consideră că mari modificări nu vor fi față de actuala metodă de admitere, cu diferența că părinții vor analiza mai bine împreună cu copiii lor dacă și ce șanse au să acceadă la un liceu de elită. "Mai bună ar fi fost varianta unei admiteri organizate de timpuriu pentru liceele de elită, după care cei picați să aibă șanse egale cu restul elevilor", este de părere prof. Gheorghe Moraru, director adjunct al Colegiului "Mircea cel Bătrân".
Pe de altă parte, însă, există directori care consideră că vor apărea cam aceleași discrepanțe ca în cazul facultăților. Cele private, la care se intră fără nicio problemă sunt pline, în timp ce facultățile care au stabilite examene s-au depopulat. Se presupune că vom asista la o migrare a populației școlare către liceele care nu organizează concurs de admitere.
Dar cum, deocamdată, nu există norme metodologice care să clarifice cum se calculează nota acordată portofoliului educațional, concluzia certă este că dispare repartizarea computerizată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 14 Ianuarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Activități la Școala Spectrum
Vineri, 14 Ianuarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Idioții din librării
Pagina a fost generata in 2.0146 secunde