X

"Dobrogea lui Eminescu". "Luceafărul", recitat în limbile etniilor locale dobrogene

795

Articole de la același autor

Dobrogea îi aduce un omagiu, astăzi, marelui poet național, Mihai Eminescu, prin proiectul "Experiențe dobrogene", demarat în anul ce a trecut. Evenimentul, intitulat "Dobrogea lui Eminescu", se va desfășura începând cu ora 15.00, la cafeneaua Jade din Constanța, de pe aleea Nalbei, nr. 5, Bloc 117, parter.

Activitatea inedită dezvăluie publicului "Luceafărul", recitat de reprezentanți ai etniilor dobrogene, creatori de experiențe dobrogene alături de inițiatorii și organizatorii acestora, Stănică Enache, președinte Inomar Cluster, Laura Stroe, președinte Asociația Culturală Wild Art, Cami Oprea, blogger constănțean, și gazda evenimentului, Enise Ali.

La evenimentul "Dobrogea lui Eminescu" vor participa reprezentanți ai comunităților de aromâni, tătari, turci, lipoveni, bulgari, germani, ceangăi, greci, armeni, găgăuzi, italieni și romi, care vor recita în limba maternă a fiecărei etnii poezia "Luceafărul".

"O experiență dobrogeană și un eveniment național totodată se transformă, astăzi, la Constanța, într-o întâlnire de suflet a diversității în unitate, care, dincolo de efervescența creată de opera și de viața geniului, aduce liniște și înțelegere omului obișnuit. «Luceafarul», recitat în toate «limbile» Dobrogei, dincolo de argumentele filosofice și detaliile literare, are menirea de a crea o atmosferă elocventă dar relaxantă chiar și prin clipele de tăcere, punctată de istoria și tradițiile oamenilor și pământului dobrogean", explică Laura Stroe, președintele asociației Wild Art.

În limba română, Luceafărul va fi recitat de Lili Sumănaru, în limba tătară de Ailis Molamet și Enise Ali, în limba aromână de Mirabela Burrichter, în limba bulgară de Ivelina Vaykova, în limba rusă de Valentina Koker, în limba turcă de Ilker Koker, în limba găgăuză de Ica Gușanu, în limba ceangăilor de la Oituz și a germanilor vor recita un grup de copii coordonați de Elisabeta Scripcaru, în limba italiană Ioana Ința, în limba greacă de Elena Guriotis, în limba romani de Costache Ciprian.

★ ★ ★

Eugen Simion, fostul președinte al Academiei Române, este cel care a militat și a reușit, cu sprijinul Academiei Române, să transforme ziua de 15 ianuarie într-o zi dedicată culturii naționale. Astfel că în 2010 Parlamentul României a declarat data de 15 ianuarie ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale.

Cel mai mare poet pe care l-a ivit pământul românesc, Mihai Eminescu, s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută și de UNESCO, poemul Luceafărul a intrat în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte și unei mici planete.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3932 secunde