Doi bani nu dau pe lege! Chipsuri și jeleuri vândute la chioșcurile din incinta școlii

1581
2
Doi bani nu dau pe lege! Chipsuri și jeleuri vândute la chioșcurile din incinta școlii - fotofondchioscscoli-1508258180.jpg

Articole de la același autor

Chipsuri, bomboane, jeleuri, cola, prăjituri pline de E-uri și zahăr, de toate găsești la chioșcul din curtea școlii. Și ele sunt la discreția elevilor de toate vârstele. Deși legislația interzice magazinelor din incinta unităților de învățământ să vândă anumite produse considerate nesănătoase, oferta este încă foarte bogată și chiar la prețuri de speculă. 


Comisarii Protecției Consumatorilor au luat deja în vizor aceste chioșcuri, au efectuat mai multe controale care s-au lăsat cu amenzi și au închis bufetul de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", din cauza neregulilor constatate. 


"Efectuăm, în această perioadă, controale tematice la magazinele alimentare situate în incinta unităților de învățământ. Am identificat numeroase nereguli și am aplicat amenzi. Firma care deține chioșcul din curtea interioară a Colegiului Național «Mircea cel Bătrân» a fost sancționată cu suma de 6.000 de lei", a declarat comisarul-șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Horia Constantinescu. 


Însă probleme sunt și la alimentele care sunt deja ambalate și care nu sunt recomandate consumului școlarilor. 


"Eu îi pun pachețel de acasă și nu îi dau voie să își cumpere de mâncare de la chioșc, dar sunt colegi care vin cu tot felul de gustări ambalate, de la chipsuri cu diferite arome oribile, la prăjiturele pline de creme nesănătoase. Nu vezi în toată clasa două, trei fructe care să fie în pachețelul lor. Și își cumpără de la chioșc jeleuri și alte bomboane mizerabile, care ar trebui interzise de tot de pe piață. Normal că văd și ceilalți și vor și ei, că miros frumos, sunt colorate și foarte dulci", ne-a povestit Carmen Spânu, mămica unui elev în clasa a IV-a la o școală din Constanța. 


Controale inutile 


Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică spun că directorii de școli ar trebui să se asigure că la magazinul alimentar nu sunt comercializate produse nerecomandate. 


"Directorii de unități de învățământ au obligația, conform normelor de sănătate publică, să urmărească magazinele care desfășoară activități comerciale în incinta școlii și oferă spre vânzare și alimente nerecomandate. Urmărirea respectării acestor prevederi revine în sarcina dumneavoastră, iar atunci când constatați că sunt scoase la vânzare alimente nepermise, trebuie să anunțați DSP-ul, care va verifica, va lua măsuri și va impune condițiile obligatorii", a anunțat Ramona Iliuță, directorul adjunct al DSP Constanța, ieri, în cadrul ședinței cu directorii. 


Potrivit acesteia, Ministerul Sănătății organizează, periodic, controale la aceste magazine și chioșcuri, dar este binecunoscut faptul că, după verificări, produsele respective revin la vânzare. 


"Sunt controale programate de Ministerul Sănătății sau la sesizări, care, din păcate, se soldează cu sancțiuni, restricționarea comercializării de produse nepermise, dar, după finalizarea controalelor, impunerile nu mai sunt respectate, de aceea vigilența de a urmări respectarea acestor măsuri revine în sarcina dumneavoastră", le-a atras atenția șeful DSP Constanța, directorilor de școli. 


Comentează știrea

Parinte
18 octombrie 2017
Dezinteresul tuturor

Și la Colegiul de Arte este la fel! Mai mult...copii fumează în fața școlii fara nicio jena...nimeni nefăcând nimic in sensul asta. Pt aceste lucruri sunt de vina si părinții...nu numai directorii.... Toată lumea este prea " ocupată" pentru a mai oferi educatie... Si de aici ....consecințe...

vecinu
18 octombrie 2017
la damu la mircea

haha ce penibili sunteti. la mircea chioscu vinde de duducie de azdimineata incontinuu.. ce bon fiscal... ce ambalaj.... asa ca zau... hai.. sa fim seriosi ca nu crede nimeni ce scrieti voi in articol.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5406 secunde