Drama unui licean de la țară ajuns la oraș: "L-au distrus naveta și anturajul!"

1924
7
Drama unui licean de la țară ajuns la oraș:

Articole de la același autor

Atrași de "mirajul" vieții de licean la oraș, mulți dintre elevii de clasa a VIII-a care provin de la școli din mediul rural constănțean ajung să se piardă în jungla urbană și să uite, de fapt, care le este scopul în viață.


Este și cazul lui Gabriel, clasa a IX-a la Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida", ajuns prin repartizarea computerizată de anul trecut, cu media 6,04, la secția mecanică. Despre un elev care a terminat la Cumpăna gimnaziul cu media 7,32 nu se poate spune că este o nulitate care s-a târâit să termine o școală.


Și totuși, ajuns la acest colegiu tehnic, în primul semestru a înregistrat 140 de absențe, are patru corijențe și două situații neîncheiate. Iar în semestrul al doilea deja a ajuns la 86 de absențe nemotivate.

"Are probleme cu chiulul!"


Aflată în fața acestei situații, după lungi discuții avute cu elevul de-a lungul semestrul I, în care și-a luat tot soiul de angajamente că se va îndrepta, justificând că părinții nu pot veni la școală, diriginta, prof. Adriana Oprea, a considerat că este momentul să meargă la Cumpăna și să stea de vorbă cu părinții. De altfel, în consiliul profesoral, de săptămâna trecută, al Colegiului "Dimitrie Leonida", s-a votat, conform ROFUIP, mutarea lui Gabriel la unitatea de învățământ din localitatea de unde provine, adică la Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" din Cumpăna.


Pe de altă parte, prof. Oprea consideră că ar putea fi mai bine supravegheat dacă va merge la liceul din Cumpăna. "Naveta și anturajul l-au distrus. Trebuie exclusă pierderea acestuia pe traseu. Trebuie tratat cu mai multă responsabilitate și de asistenții sociali de la Cumpăna. Dacă familia nu este lângă ei în această perioadă a adolescenței, libertatea oferită de viața la oraș le poate fi fatală celor mai slabi", a declarat diriginta.



"Ce-i al meu, ultimul gunoi?"


Aflat în plasament încă de mic, elevul se află, la ora actuală, în grija lui Dumitru Hodina, soția acestuia, care fusese asistent maternal, decedând în urmă cu câțiva ani. "Cât a fost aici, la școala din Cumpăna, nu am avut probleme cu el. Nici până să vină diriginta la noi, să-mi propună să fie transferat de la Constanța înapoi în Cumpăna nu știam că el chiulește și că are situația pe care o are la școală. Eu n-aș vrea să se întoarcă în Cumpăna, pentru că are alt viitor acolo, la Constanța. Ce-i al meu, ultimul gunoi să-l arunce de acolo, colo? Nici băiatul nu vrea să se mai întoarcă. Parcă dacă e să golănească nu poate să plece și de aici…", ne-a declarat Dumitru Hodina. 


Și pentru că s-a pomenit și de responsabilitatea asistenților sociali, am luat legătura cu Simona Zamfir, cea care are în atenție dosarul acestui copil. "Eu nu mă ocup de mutarea lui de la o școală la alta. Nu mă interesează câte absențe are și ce note. Eu fac rapoarte de monitorizare, nu pot să suplinesc familia. Și diriginta de ce a stat până acum și nu a luat măsuri încă din primul semestru", ne-a declarat, foarte revoltată, angajata plătită din bani publici să vegheze la viitorul unor copii care nu au nicio vină că ajung să fie crescuți de străini.


La Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" din Cumpăna, prof. Ionela Baciu, director adjunct, ne-a confirmat că s-a primit cererea de mutare a elevului, dar că el va trebui să susțină niște diferențe, întrucât va fi mutat la o altă specializare: va trece de la mecanică la turism. Dacă vrea!?!


La numărul de telefon oferit de dirigintă nu am reușit să luăm legătura cu Gabriel pentru a afla și dorința lui. Dar cu certitudine și-ar dori să rămână la liceul din Constanța. Cu ce preț, doar el poate decide.


Comentează știrea

cititor
5 aprilie 2016
Protectia Copilului Constanta

Ce parere are DGASPC Constanta avand in vedere ca acest copil are masura de plasament...deci TREBUIE sa fie monitorizat de asistentii sociali ai Directiei? Asistentul social si psihologul Directiei ce parere au?

vasilca
5 aprilie 2016
adaptare

acest elev ar trebui consultat de dr badiu ileana pentru ca e mare specialista!

alt cititor
5 aprilie 2016
"asistenta sociala" Zamfir

Daca e asa cum scrie in articol,ce raspuns "profesionist" a dat asistenta sociala Simona Zamfir! Pentru ce v-ati mai ales,doamna,meseria asta? Rapoarte de monitorizare le poate face si un robot, pe care, intr-adevar, "nu-l intereseaza..."

Manu
5 aprilie 2016
Despre diriga elevului

E cam greu să-si facă treaba săraca dirigintă. Nu mai la fel de ușor de când nu mai este în isj

Cristi
5 aprilie 2016
Maimuta asta...

... subinginera rasuflata , pe nume Oprea , nu este in stare sa se ocupe de un singur elev cu probleme si avea pretentii sa conduca tot sistemul . Rusine penalilor din PNL , care au sustinut-o , pentru ca le facea cafeaua de dimineata si le freca ridichile ! De altfel , nu e de mirare ca a lasat-o barbatul ...

cititor
5 aprilie 2016
D-nei Simona Anghel

Sunteti gresit informata. La liceul din Cumpana nu s-a depus nici o cerere din partea familiei.

oprea
6 aprilie 2016
vai mama ei

In primul rand simona Anghel mai schimba pozele,e cam veche de vreo sase ani.Informeaza-te inainte de a scrie.Acum s-a trezit diriga?Pai daca nu calca pe la scoala.Sau daca calca injura si face ca toti dracii sau vine la tine la ziar sa mai scrii cite ceva.Chipurile este implicata!Cum sa faca educatie sau sa conduca un ISJ o instabila psihic si cu alte bube....Nu mai vorbim!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3184 secunde