X

E oficial, după 26 de ani: schimbări majore în noul an școlar

4681
2
E oficial, după 26 de ani: schimbări majore în noul an școlar - fondschimbarimajore-1473603481.jpg
Altă "Școală Altfel", concurs de directori, statut nou pentru elevi, admitere modificată la liceu și un Bacalaureat mai scurt 


Începând de astăzi, 108.930 de elevi constănțeni se vor întoarce în bănci, proxima vacanță la care deja le este gândul multora fiind cea de iarnă, din 23 decembrie; cu excepția celor mici, din învățământul preșcolar și primar, care vor avea un "respiro" de o săptămână, între 29 octombrie și 6 noiembrie. 


Și cei mari vor avea parte de o mini-vacanță, de Sfântul Andrei, care pică într-o miercuri, 30 noiembrie, și care se va prelungi către 4 decembrie, cu certitudine. 


Dincolo de vacanțe, însă, acest an școlar va debuta cu trei zile de "Școală Altfel", în care elevii constănțeni vor încerca să-și intre treptat în ritmul trezitului de dimineață, după trei luni de leneveală. 


După care această "Școală Altfel" a fost… flexibilizată, la decizia unității de învățământ, dar obligatoriu să fie o perioadă de cinci zile lucrătoare, conform unei planificări impuse de minister. 


Din această toamnă, conform noului Statut al elevului, aceștia nu vor mai putea fi mustrați în fața colectivului clasei, ba chiar vor avea dreptul de a oferi feedback se-mestrial cadrelor didactice care predau la clasă, prin intermediul unor fișe anonime, fără ca aceasta să le afecteze în vreun fel raporturile cu cadrul didactic evaluat. Ei vor putea solicita comunicarea rezultatelor de la evaluările scrise de la clasă în maximum 15 zile lucrătoare, rezultate pe care le vor putea contesta, personal sau prin intermediul părinților, tutorelui ori susținătorului legal. Nici notele din catalog nu mai pot fi consemnate de profesori înainte ca elevul să fie informat cu privire la acestea. Deți-nerea unui telefon mobil de către elev nu este sancționată de statut. 


Elevii de clasa a VIII-a vor fi repartizați la liceu pe baza unei medii de admitere care de anul acesta se va calcula cu 20% media din cei patru ani de gimnaziu și 80% notele de la probele scrise de Limba română și Matematică, iar prima sesiune a examenului de Baca-laureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua va avea ca punct final data de 21 august. 


Nici cadrele didactice nu au scăpat… nebăgate în seamă. Fix peste o lună începând de astăzi, profesorii constănțeni care vor avea curajul să se înscrie la concursul pentru ocuparea funcțiilor de director sau director adjunct vor susține proba scrisă. De asemenea, din dorința de a descongestiona activitatea din timpul vacanței de vară, Ministerul Educației a decis ca examenul pentru definitivare în învățământ să fie organizat în perioada vacanței de primăvară, respectiv luna aprilie.


Așadar, un an nou școlar cu multe noutăți, pentru care le dorim atât profesorilor, cât și elevilor MULTĂ RĂBDARE! 


Comentează știrea

CHICOS ROSTOGAN
12 septembrie 2016
ASA DA !

In sfarsit , de data asta , avem dovada democratizarii invatamantului . Va fi ceva ca in filmele cu elevii amerticani care fac ce vor in clasa , si profesori neputinciosi . Elevii se vor distra la ore cu telefonul mobil , vor face parade modei , si exercitii de sex . in timp ce profesorul va asista neputincios . Ne intrebam , oare cadrele didactice nu mai au nici un pic de demnitate ? Nu protesteaza cel putin la nivelul celor care apara cainii si pisicile ? S-a mers prea departe . Elevii vor putea batjocori in voie profesorii si le vor putea da note si caracterizari . Si la urma urmei , poate asa e bine . La asa elevi , asa profesori .

Ioana
12 septembrie 2016
Invatamant, educatie

Schimbarile anuntate sunt minore, asteptam hotarari serioase, scoala nu-i o joaca/olimpiada stiintele pamantului ;-(

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.768 secunde