Elevii constănțeni și basarabeni au sărbătorit împreună Centenarul Unirii

294

Articole de la același autor

Colegiul Comercial "Carol I" a găzduit, marți, conferința "Mândria de a fi român de o parte și alta a Prutului", organizată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.


Invitații speciali, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decan al Facultății de Istorie și Științe Politice la Universitatea "Ovidius" Constanța, dr. Sorin Marcel Colesniuc, director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, și prof. univ. dr. Marian Cojoc, de la Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității "Ovidius" Constanța, au prezentat momentele prin care Basarabia s-a unit cu România la 27 martie 1918, oferind întâlnirii valoarea mediului universitar.


Emoție și bucurie au transmis elevii și personalitățile basarabene, care, prin povestirile și materialele prezentate, i-au făcut, pentru un timp, pe toți cei prezenți la activitate să trăiască dincolo de Prut. Au luat cuvântul profesorul de limba română Anastasia Dumitru, de la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" Constanța, de origine basarabeană, Anastasia Poștaru, de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța, și Elvira Poștaru, familie stabilită de curând în România, Cristina Ștefan, Vlada Șestacov, de la Colegiul Comercial "Carol I" Constanța, Loredana Economide, de la Liceul Teoretic "Traian" Constanța, Diana Brânzea, Mirabela Bairac, de la Colegiul Național "Constantin Brătescu" Constanța.


Momentele artistice au încântat audiența, deoarece prin acești elevi păstrăm și transmitem mai departe valorile naționale și portul tradițional. Au evoluat pe scenă Liviu Borțoi, de la Liceul Teoretic "Ovidius" Constanța, Diana Damian, de la Școala Gimnazială "George Enescu" Năvodari, Angela Moraru, de la Liceul Teoretic "George Călinescu" Constanța și ansamblul "Hora", de la Liceul Tehnologic Topraisar.


Expoziția de desene realizată de elevii de la Școala Gimnazială nr. 39 "Nicolae Tonitza" Constanța, Colegiul Național "Constantin Brătescu" Constanța, Școala Gimnazială nr. 16 "Marin Ionescu Dobrogianu" Constanța și prezența elevilor de la Școala Gimnazială nr. 40 "Aurel Vlaicu" Constanța au asigurat reușita acestei activități.


"Participarea la acest eveniment a profesorilor de istorie din învățământul preuniversitar alături de cei din învățământul universitar demonstrează colaborarea și preocuparea de a transmite generațiilor de elevi și studenți dragostea de neam și țară. Patriotismul este o stare de spirit și trebuie să învățăm istoria cu sufletul pentru a ne păstra identitatea națională. Sub acest deziderat se desfășoară toate activitățile din Anul Centenarului din cadrul Proiectului județean 100 de ani de spirit românesc", declară inspectorul școlar pentru istorie, prof. Paula Iordan.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3462 secunde