Proiectul "100 de ani de spirit românesc". Elevii constănțeni își dau mâna cu colegii lor basarabeni

439
Proiectul

Articole de la același autor

Elevii constănțeni au ocazia, mâine, să dea mâna cu colegi de-ai lor basarabeni.  Cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Inspectoratul Școlar Județean Constanța organizează, marți,m de la ora 11.00, conferința "Mândria de a fi român de o parte și alta a Prutului", la Colegiul Comercial "Carol I" din Constanța.


Evenimentul face parte din Proiectul "100 de ani de spirit românesc", care își propune să omagieze pe cei care au contribuit la realizarea României Mari, să promoveze dragostea față de portul popular, respectul față de culorile drapelului și jertfa înaintașilor. 


La eveniment participă invitații speciali: conf. univ.dr. Emanuel Plopeanu, decan al Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității "Ovidius" Constanța, prof. univ. dr. Marian Cojoc, tot de la Facultatea de Istorie și Științe Politice, și dr. Sorin Marcel Colesniuc, director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, care vor evoca importanța evenimentului, precum și rolul personalităților politice implicate în realizarea unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918.


Pe lângă partea științifică a conferinței, cu mare interes este așteptată prezența, la acest eveniment, a elevilor basarabeni care studiază în unitățile de învățământ constănțene - Artur Spunei, Liviu Bortoi, Dumitru Golovei, Cristian Eremia, Octavian Martinescu, Olga Cașu, de la Liceul Teoretic "Ovidius" Constanța, Iuliana Oglindă, Alexandra Tănase, de la Școala Gimnazială nr. 39 "Nicolae Tonitza" Constanța, Dana Matcas, Cristian Ștefan, de la Colegiul Comercial "Carol I" Constanța, Anastasia Postaru, de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța, Mirabela Bairac, de la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu" Constanța, Loredana Economide, de la Liceul Teoretic "Traian" Constanța, Angela Moraru, Liceul Teoretic "George Călinescu" Constanța. 


Aceștia, alături de profesorul de limba română Anastasia Dumitru, de la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" Constanța, vor evoca momente din viața cotidiană, din sistemul educațional basarabean, precum și fapte trăite de familiile lor în Primul Război Mondial, ceea ce constituie adevărate surse istorice despre teritoriul de dincolo de Prut. 


Melodiile din repertoriul cunoscuților interpreți de muzică din Republica Moldova care vor fi cântate de elevii de la Colegiul Național "Kemal Ataturk" Medgidia, Dana Paraschița, "Cântec de la tata", de la Școala Gimnazială "George Enescu" Năvodari, Daniela Atanasov - "Cântec de unire", Diana Damian – "Pentru ea"), prezentările Power Point ale elevilor Diana Brânzea, de la Colegiul Național "Constantin Brătescu" Constanța, Monica Mitache, de la Școala Gimnazială Nr. 3 "Ciprian Porumbescu" Constanța, momentele poetice prezentate de elevii de la Școala Gimnazială Nr. 12 "B. P. Hașdeu" Constanța - "Scrisoare din Basarabia" de Grigore Vieru, "S-a ridicat Istoria în picioare" de Simion Felix Marțian, precum și dansurile populare ale Ansamblului "Hora" de la Liceul Tehnologic Topraisar vor încânta audiența, omagiind astfel Centenarul Unirii Basarabiei cu România.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8614 secunde