Elevii de la profesională, păcăliți cu bursele de 180 lei

705
Elevii de la profesională,  păcăliți cu bursele de 180 lei - burseprofesionala-1350914424.jpg
Programul intitulat "Alege-ți drumul", introdus din anul școlar 2012-2013, și-a propus reintroducerea școlilor profesionale desființate de actualul ministru al Educației Ecaterina Andronescu.


Din cei aproximativ 12.000 de absolvenți români de clasa a IX-a care au optat anul acesta să continue studiile la profesională, puțin peste 400 sunt constănțeni. Oferta inițială a fost de 616 locuri, respectiv 29 de clase, dar în cele din urmă, s-a ajuns la 20 de clase. Elevii sunt absolvenți ai clasei a IX-a, cu vârsta de 15-16 ani.

Deși li s-a promis că vor primi o bursă de 180 de lei lunar, pentru cei doi ani de școală profesională, în urmă cu aproape o lună inspector școlar de specialitate Gabriela Neagu a declarat că nu se știe nimic de aceste fonduri.

Iată că săptămâna trecută, ministrul Ecaterina Andronescu a declarat că bursele pentru școlile profesionale vor fi acordate după modificarea Legii educației, deoarece, potrivit prevederilor actuale, statul subvenționează toate costurile aferente frecventării liceului și pentru elevii din rural. Declarațiile Ecaterinei Andronescu vin după ce consilierul prezidențial Daniel Funeriu, inițiatorul proiectului "Alege-ți drumul!", i-a cerut premierului Victor Ponta ca Guvernul să adopte urgent HG în vederea alocării burselor pentru elevii din învățământul profesional, în bugetul pe 2012 fiind prevăzute de Guvernul Boc 176 de milioane de lei pentru plata acestora.

"Victor Ponta nu a acordat nici până azi bursele care se cuvin legal elevilor din învățământul profesional pe care l-am reînființat în februarie 2012. Îi solicit lui Victor Ponta să adopte urgent hotărârea Guvernului pentru alocarea acestor burse. În urma reînființării învățământului profesional prin OM 3168 din februarie 2012, un număr de peste 13.000 de elevi au ales această cale, în colaborare cu firme de cali-tate din România. Elevii din învățământul profesional nu au primit vreun leu din ceea ce li se cuvine prin lege, pentru că Guvernul nu a aprobat hotărârea de guvern respectivă", a afirmat Funeriu.

Elevii întreabă de burse

Grupul Școlar "Ion Bănescu" din Mangalia are două clase de a X-a de profesională, respectiv lăcătuș construcții navale și sudor. Ieri, directorul adjunct al acestei instituții, prof. Nicoleta Serea ne declara că de când s-a schimbat ministrul Educației nu s-a mai auzit nimic despre aceste burse. "O parte dintre elevii de la școala profesională au depus dosare pentru un alt program, intitulat «Bani de liceu». Chiar ne întrebau zilele trecute că în caz că vor veni bursele pentru profesională ce vor avea de făcut".

Aceeași soluție au ales-o și elevii de la calificarea sudor a Grupului Școlar Energetic Cernavodă. "Când am popularizat în vară noul program «Alege-ți drumul», nu le-am spus elevilor absolut nimic despre aceste burse, pentru că nu e prima dată când îmi sunt înșelate așteptările", a declarat pentru "Cuget Liber" prof. Dumitru Covatariu, directorul instituției. "Deocamdată, am înaintat Inspectoratului Școlar Județean Constanța o situație cu numărul dosarelor depuse de elevii de la profesională pentru programul «Bani de liceu». Probabil că se va realiza o statistică, iar cei care au primit aceste burse nu le vor mai primi pe cele pentru profesională".

v v v

Pentru că declarația ministrului Educației legată de burse a sunat mai repede a șantaj, gen "îmi aprobați modificările la Legea educației vă dau burse", l-am întrebat pe prof. dr. Răducu Popescu, inspector ge-neral, cum interpretează decizia șefului său. A negat că ar putea fi șantaj politic, ci mai repede că se așteaptă rectificările de buget după care elevii de la profesională vor primi și acești bani. Și totuși o rectificare a mai fost și în luna august, timp destul pentru a putea fi respectată promisiunea făcută prin LEGE!


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7169 secunde