Emoționantul mesaj național de Ziua Mondială a Teatrului

168

Articole recomandate

Anul acesta, mesajul internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2013, care se sărbătorește astăzi, este semnat de Dario Fo, satirist, dramaturg, regizor de teatru, actor, compozitor italian și laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1997.

Mesajul național, însă, este semnat de Ion Caramitru și merită să-l parcurgă fiecare iubitor de cultură: "Teatrul poartă în ființa lui mesajul veșniciei. Urmând ciclul existenței, dând viață personajelor lui etalon, Teatrul își asumă drept de viață și de moarte asupra ființelor de fum pe care le însuflețește. Ele trăiesc încremenite între coperți de carte și așteaptă răb-dătoare mâinile dibace care să le pună în mișcare, să le facă să respire, să se lupte și să moară pentru a învia din nou, de fiecare dată când cineva deschide Cartea.

Mă uit cu nostalgie în urmă și revăd ca într-un caleidoscop miile de personaje ale Teatrului Universal și regret nespus că am întruchipat pe scenă doar câțiva regi și prinți sau câțiva oameni simpli care au vrut să schimbe lumea așa cum mi-aș fi dorit. Am mers cu ei până la capăt și i-am adus, întregi la minte, să-și susțină cauza în arenă.

Este loc în Teatru pentru toți cei care au talent. Cred, însă, că pentru a face Teatru adevărat și viu e nevoie de mai mult. Pasiune?, spun unii. Sacrificiu?, alții. Și una și alta, dar, mai ales, implicarea lui adâncă în realitatea zilei, în analiza vremurilor pe care le trăim, în politica de zi cu zi. Vocația Teatrului este construcția unei lumi mai bune, cu drept de preemțiune asupra bunurilor omenirii pe care trebuie să le întoarcă spre folosință generațiilor care se succed.

«În vremuri de restriște cultura se oprește», spunea un ministru de finanțe al României, de tristă amintire.

- Nu, domnule Ministru, cultura nu se oprește niciodată. Dacă ați fi fost Polonius, ministrul responsabil de viața Danemarcei, v-aș fi spus ca Hamlet: «Aveți grijă de actori, cinstiți-i așa cum se cuvine, căci ei sunt cronica vie și prescurtată a vremurilor. Mai bine să ai parte de un epitaf prost după moarte decât să intri în gura lor cât timp ești în viață». Aviz amatorilor!".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 26 Martie 2013
Stire din Cultură-Educație : Alternativa la telecomandă
Pagina a fost generata in 0.3557 secunde