Eveniment spectaculos la mănăstirea "Dervent". Preoții s-au urcat pe schele înalte de 24 de metri

2481

Articole de la același autor

Peste 2.000 de persoane au participat, vineri, de Izvorul Tămăduirii, la slujba specială care a avut loc la Mănăstirea "Dervent" din Constanța. Ca în fiecare an, credincioșii s-au strâns aici, încă de la primele orele ale dimineții, pentru a fi prezenți la binecunoscutul lăcaș de cult, care este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din țară, de Izvorul Tămăduirii și nu numai.


De data aceasta, însă, slujba oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a fost urmată de sfințirea crucilor mari ce vor fi așezate pe biserica nouă, cu hramul Sf. Iachint de Vicina. Imediat după aceea, împreună cu clerul și credincioșii, IPS Teodosie a mers în procesiune la izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde a fost săvârșită slujba de Sfințire Mică a Apei.
Evenimentul a fost spectaculos și inedit, spun participanții, mai ales că IPS Teodosie, alături de Arhimandritul Andrei au urcat pe turla basilicii din incinta mănăstirii. Lăcașul de cult se află, la acest moment, în fază finală de construcție, iar turlele au fost înnobilate cu cele trei cruci, care au fost montate în urmă cu aproximativ o lună și jumătate. Foarte curajoși, atât arhiepiscopul, cât și un sobor restrâns de preoți s-au încumetat să urce pe schelele înalte de 24 de metri.
"Priveliștea a avut un plus de spectaculozitate, datorită faptului că basilica monahală este construită pe cea mai înaltă zonă a incintei mănăstirii. Credincioșii au fost martorii acestui eveniment, mare parte fiind pelerini aflați la hramul mănăstirii Dervent. Părintele Arhimandrit Andrei Tudor, starețul mănăstirii și exarh al mănăstirilor a spus că momentul este copleșitor și mulțumește lui Dumnezeu, ierarhului, arhitectului Corneliu Dan, echipelor de ingineri și constructori", ne-a declarat lect. univ. Liliana Naclad, prezentă la eveniment.
Precizăm că Izvorul Tămăduirii este unul din hramurile mănăstirii, fiind o sărbătoare închinată Maicii Domnului ce are loc în fiecare an, în ziua de vineri a săptămânii de după Paști, cunoscută drept Săptămâna Luminată. Cu această ocazie, a precizat profesorul, în cadrul Sfintei Liturghii au fost ridicați la treapta de protosingheli trei dintre ieromonahii manăstirii. părinții Visarion, Arsenie și Athal.


Lăcașul de cult datează din secolul al XI-lea


Precizăm că mănăstirea Dervent este o mănăstire ortodoxă din România situată în satul Galița, județul Constanța. Se spune că ar data din secolul al XI-lea, aceasta fiind distrusă de pecenegi (1036) odată cu cetățile Capidava și Dervent. După Războiul de Independență (1877-1878), crucile au fost redescoperite de către un cioban surdo-mut. 
Mai târziu, în anul 1923, episcopul Ilarie Teodorescu al Tomisului a înființat la Dervent o mănăstire pe terenul donat de familia Andreevici și Paraschiva Gheorghiu. În 1934, paraclisul care adăpostea crucile a ars din temelii, icoanele rămânând însă neatinse de foc. În 1936, IPS Gherontie al Tomisului a pus piatra de temelie a actualei biserici, ridicată după proiectul arhitectului N. Săndulescu și sfințită pe 13 septembrie 1942, dată la care Elefterie Mihail a fost numit stareț al mănăstirii. În 1959, prin Decretul 410, mănăstirea a fost închisă timp de zece ani. Din 1970 a funcționat ca biserică de mir a satului învecinat, Galița, clădirile care au aparținut mănăstirii fiind folosite de IAS Ostrov până în anul 1990. Pe 2 februarie 1990, părintele Elefterie Mihail primește binecuvântarea de redeschidere a mănăstirii. În același an, pe 12 mai, la vârsta de 90 de ani, renumitul duhovnic dobrogean a murit și a fost înmormântat în partea dreaptă a altarului.


foto: Mădălin Pătrașcu




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 24 Ianuarie 2019
Stire din Cultură-Educație : Hram la mănăstirea 23 August
Pagina a fost generata in 1.5415 secunde