Concurs Evenimentele săptămânii la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța

451

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta găsește Muzeul Național de Istorie și Arheologie cu mai multe activități publice, unele doar găzduite de prestigioasa instituție de cultură, dar și una organizată chiar de angajații săi. Miercuri, 14 ianuarie, vor avea loc chiar două evenimente notabile, între care vernisajul unei expoziții fotografice dedicate României interbelice, a fotografului Willy Pragher, intitulată "Refractări, Willy Pragher: spații vizuale românești, 1924-1944", dar și lansarea ultimului număr al presti-gioasei reviste a Muzeului, Pontica, ajunsă la numărul 41.
Numărul curent al revistei a fost precedat de o sesiune de comunicări anul trecut în perioada 1-3 octombrie, prima cu adevărat internațională din istoria acestui Muzeu. Revista Pontica a apărut pentru prima dată în anul 1968, și atunci se numea Pontice, schimbându-și numele în 1970, la al treilea număr. Principala misiune a revistei Pontica, în viziunea celor ce o editează, este aceea de a oglindi rezultatele săpăturilor arheologice de epocă antică din Dobrogea, iar secțiile sale sunt structurate pe istorie modernă și contemporană, pe numismatică și arheologie feudală. Lansarea ultimului număr al revistei Pontica va avea loc la ora 12.
La sfârșitul săptămânii, sâmbătă, la ora 13, Prăvălia Predania va lansa, tot la Muzeul de Istorie, o carte dedicată experienței concentraționare comuniste, intitulată "Din temnițe spre sinaxare". La eveniment vor fi prezenți Danion Vasile (director Editura Areopag), Claudiu Târziu (director Revista Rost) și George Cusa, fost deținut politic, supraviețuitor al reeducării din închisoarea Pitești. Tema cărții este canoni-zarea sfinților închisorilor, jertfele, suferințele și minunile lor. Textele cuprinse în volum sunt semnate de părintele Justin Pârvu, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, părintele Ioan Negruțiu, părintele Augustin de la Aiud, Dan Puric, Răzvan Codrescu, Danion Vasile și alții. Lansarea acestui volum la Constanța face parte dintr-o campanie mai amplă ce are ca scop canonizarea unor figuri ilustre ale detenției comuniste. Campania îl are ca patron pe Noul Mucenic Valeriu Gafencu, cunoscut ca "sfântul închisorilor". El, părintele Ilarion Felea și Ieroschimonahul Daniil de la Rarău (Sandu Tudor) vor fi propuși Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române spre canonizare. Inițiativa canonizării Noului Mucenic Valeriu Gafencu, care s-a arătat plin de harisme dumnezeiești încă din timpul vieții, aparține unui grup de foști deținuți politici, mireni și preoți. Inițiativa canonizării părintelui Ilarion, teolog și mărturisitor mort în închisoarea de la Aiud, a avut-o un grup de credincioși de la parohia Șega din Arad, de la biserica ctitorită de el. Inițiativa canonizării Cuviosului ieroschimonah Daniil i-a aparținut Mitropolitului Antonie Plămădeală. Inițiatorii campaniei cred că ar fi oportun și ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să aleagă o zi de prăznuire a întregului sobor de noi mărturisitori, în care să fie cinstiți și cei despre ale căror suferințe nu s-au păstrat mărturii scrise sau orale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7698 secunde