Examenul de bacalaureat începe cu un elev eliminat la proba orală

393
Examenul de bacalaureat începe cu un elev eliminat la proba orală - probaa8-1339448423.jpg

Ca dovadă că proba A de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română este cea mai ușoară din toată sesiunea de examene de bacalaureat, majoritatea candidaților dezbăteau, ieri, înainte de a intra în sală, rezultatele alegerilor desfășurate duminică, 10 iunie.
O atmosferă relaxată, departe de tensiunea ce urmează a se instala începând cu 2 iulie, când este programată prima probă scrisă la română.
În centrele de examen unde s-a înregistrat un număr mare de candidați proba A se întinde de-a lungul a trei zile.
De exemplu, astăzi, la Liceul Teoretic "Ovidius", examinarea va începe la ora 9 și sunt programați candidați până la ora 16,40. "Avem peste 200 de absolvenți, așa încât am fost obligați să îi programăm până miercuri, 13 iunie, conform metodologiei", ne-a declarat prof. Cristina Anghel, directorul instituției.

A intrat cu telefonul în examen
Din cei 2.271 de candidați înscriși pentru prima zi a probei A, s-au prezentat în fața comisiilor de evaluare 1.936.
Surprinzător pentru o probă atât de ușoară și la care nu existau motive de eliminare, la Colegiul Tehnic Energetic din Constanța un elev de la seral a intrat cu telefonul mobil în examen și, culmea ghinionului, i-a sunat când se afla în sală.
"Nu numai că a sfidat niște norme metodologice clare pe care le-am prelucrat la clasă și de care știau, dar a fost o dovadă de lipsă de bun simț. Dacă la o probă orală nu ții cont de elementare chestiuni, cum ar fi să nu-i deranjezi pe ceilalți candidați, ce pretenții poți să mai ai. L-am rugat să dea o declarație pe proprie răspundere, pentru că este major, pentru cele întâmplate", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Camelia Grigoreanu, director.
La această probă, membrii comisiilor de evaluare urmăresc competențele de înțelegere a textului care se precizează că nu este studiat la clasă, deci este "la prima vedere". Totodată, se iau în calcul exprimarea și argumentarea unui punct de vedere, organizarea discursului, adaptarea la situația de comunicare și nu în ultimul rând utilizarea limbii literare.
Biletele de la nr. 76 până la nr. 100 au fost multiplicate doar comisiilor de examen care au în evidență candidați cu cerințe educaționale speciale.
Pentru marea majoritate a liceelor constănțene, astăzi se încheie proba A.
Urmează, în intervalul 18-22 iunie, proba D, respectiv cea de evaluare a competențelor digitale. Între 25 și 27 iunie, va fi susținută proba C, de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4025 secunde