Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară din Constanța

138
Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară din Constanța - exponatulsaptamanii111-1667547160.jpg

Articole de la același autor

Din seria obiectelor de tezaur aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Populară din Constanța, muzeografii descriu de data aceasta ștergarul ajurat.

Țesut în două iţe, ștergarul are la capete urzeala din bumbac şi băteala din borangic. La capete apar trei registre decorative realizate prin tehnica ajurării cu bumbac alb, pe fond de bumbac şi borangic crem. Registrul median, mai amplu, se compune dintr-un motiv antropomorf (femeie) şi unul avimorf (pasăre de curte), încadrate de o ghirlandă de flori. Celelalte două registre cuprind motive florale şi fitomorfe. Aceste registre decorative sunt delimitate prin patru grupaje de vărgi din bumbac alb, asociate cu patru şiruri de motive geometrice ajurate. La extremităţile capetelor a fost aplicată o dantelă albă de provenienţă industrială.

Ştergarul a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1973 şi provine din localitatea Oltina, judeţul Constanţa. A fost confecţionat în primul sfert al secolului al XX-lea, iar pe fişa analitică a obiectului este menţionat numele ţesătoarei: Ion Maria.

Prin Ordinul de clasare nr. 2154 / 21.03.2014, emis de Ministrul Culturii, obiectul a fost declarat bun aparţinând patrimoniului cultural-naţional, fiind clasat în categoria juridică TEZAUR

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0345 secunde