Festivalul "Delfinul de Mare" a depășit granițele naționale

1098

Articole de la același autor

Sâmbătă, 29 noiembrie, a avut loc festivitatea de decernare a premiilor Festivalului Național de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineret "Delfinul de Mare", desfășurat la Cumpăna. Ajuns la cea de-a VII-a ediție, evenimentul a reunit 38 de participanți, selectați din 62 de concurenți veniți din toată țara.
Trofeul "Delfinul de Mare" a fost obținut de Georgia – Alexandra Acatrinei din Piatra Neamț, în vârstă de 8 ani, care a interpretat, în cadrul concursului, melodiile "Primul cer" și "Rock’n Rose".

La prima secțiune (categoria de vârstă 6-9 ani), premiul întâi a fost obținut de Victor Cristian Dorian Ciutacu, din Medgidia, premiul al doilea a fost adjudecat de Bianca Niță, din Constanța, premiul al treilea i-a revenit Mariei - Cristina Crăciun, din Galați, iar Elena Păunescu, din Constanța a obți-nut mențiune.
La secțiunea a doua (10-14 ani), premiul întâi i-a revenit Alexandrei Ionela Stanciu, din Focșani, premiul al doilea a fost obținut de Angela Bîtlan din Tecuci, în timp ce Georgiana - Luiza Blăgescu, din Piatra Neamț, a fost distinsă cu premiul al treilea.
Laureații celei de-a treia secțiuni (15-18 ani) au fost: premiul I - Emanuela Ceaușu, din Focșani, premiul II - Maria Lorena Muntenaș, din Focșani, premiul III - Raluca Alexandra Sofrone, din Năvodari și mențiune - Adriana Georgiana Sofica, din Constanța.
Tinerii artiști au fost răsplătiți pentru talentul lor nu doar prin aprecierile juriului, ci și financiar. Astfel, valoarea trofeului "Delfinul de Mare" a fost de 1.000 lei, câștigătorii premiului întâi au obținut 600 lei, premiul al doilea a constat în 500 lei, iar premiul al treilea a fost de 400 lei. Nici cei care au obținut mențiuni nu s-au întors acasă cu mâna goală, ei obținând câte 200 lei. Distincții au fost acordate pentru fiecare dintre cele trei categorii de vârstă.
Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a anunțat că, începând cu anul viitor, festivalul va purta numele "Delfinul Mării Negre": "Intenționăm ca acest festival să devină balcanic, având în vedere parteneriatele pe care comuna le are cu cinci localități din state europene. În același timp, festivalul va marca încă o dată prezența comunei Cumpăna pe harta localităților unde cultura e la loc de cinste", a spus Mariana Gâju. Evenimentul a câștigat în amploare prin participarea națională, fapt de pe urma căruia au avut de câștigat, în primul rând, concurenții: "Prezența la preselecție a 62 de concurenți din toată țara a dovedit interesul pentru acest festival. Componența de excepție a juriului a demonstrat exigență, pentru că în concurs au intrat doar 38 de copii. Toți concurenții au avut de câștigat prin faptul că au văzut cât de pregătiți sunt ceilalți, astfel că s-a câștigat în calitate", a precizat Mariana Gâju.
Juriul festivalului a fost format din Jolt Kerestely, Nicolae Caragia, Corina Chiriac, Silvia Dumitrescu, Dinu Maxer, Liviu Predescu, Violeta Geapana, Doina Adamescu, Corina Iordănescu, Gabriela Ciobotariu și Dorina Ivanciu.
În cadrul festivității de premiere, cei prezenți au putut asista la momente artistice susținute de talentele Școlii de Balet "Nicolae Spirescu", șlefuite de consultantul artistic al Companiei de Balet a Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski". Astfel, școala de balet a prezentat două dansuri în premieră care, deși diametral opuse ca stil, - un vals al florilor din "Spărgătorul de nuci" de Ceaikovski și o bucată modernă extrasă din "Pantera Roz" - s-au completat ingenios cu muzica ușoară. Nicolae Spirescu s-a declarat, la rândul său, încântat de frecvența cu care manifestările culturale au loc la Cumpăna: "Ediția de anul acesta a însemnat o reafirmare a atașamentului față de cultură al unei administrații locale din județul Constanța, în condițiile în care alții demonstrează cu totul alte priorități. Felicitări primăriței Mariana Gâju pentru constanța cu care organizează evenimente. Acest festival național, care, în perspectivă, se anunță balcanic, arată că iubirea de cultură este productivă. Mă bucur în mod special că școala de
balet pe care o conduc și-a găsit o umbrelă protectoare aici, cu atât mai bine pentru această minunată, dar neajutorată muză a dansului Terpsichora!", a declarat Nicolae Spirescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0639 secunde