File din istoria "CUGET LIBER", un ziar de colecție, la opt decenii de la primul număr

25426
2

Articole de la același autor

Fără voi, cei care acum ţineţi în mâini printul și accesați site-ul „CUGET LIBER” - singurul ziar dobrogean de COLECȚIE - nu s-ar fi putut scrie ISTORIA unicului cotidian care se diferențiază de vremelnicele apariţii digitale, care nu vor putea niciodată să-şi compare longevitatea.

Opt decenii în slujba cititorilor constănțeni și de pretutindeni, în care istoria oraşului, a judeţului, a ţării şi a lumii a căpătat formă tipărită, iar evenimentele şi faptele oamenilor de pretutindeni, datorită redactorilor „Cuget Liber”, s-au transformat în cele mai interesante informaţii din cele mai diverse domenii.

Și pentru că ascensiunea către sărbătorirea celor opt decenii nu se putea întâmpla fără aportul echipei din spatele brandului, săptămâna aceasta patronatul a decis recompensarea angajaților. „În semn de apreciere pentru profesionalismul și devotamentul constant. Fiecare pas împreună a contribuit la succesul nostru comun și la construirea unei echipe unite și puternice”, este textul ce însoțește plachetele primite de veteranii „Cuget Liber” în cadrul unui eveniment festiv unde s-a tăiat tortul şi s-au ciocnit paharele de şampanie.



De la ziarul Uniunii Patrioților, la cotidianul locuitorilor

Actul de naștere al ziarului „Cuget Liber” se găsește la Arhivele Naționale, Direcția Județeană Constanța, și datează din 25 septembrie 1944.



Conform părerii autorizate a regretatului director al Serviciului județean Constanța al Arhivelor Statului, istoricul dr. Virgil Coman, care în anul 2004 publica o amplă filă de istorie a apariției unui nou ziar, „Cuget Liber” a fost proprietatea organizației Constanța a Uniunii Patrioților, care depunea următoarea cerere la Tribunalul Constanța: „Domnule Președinte, Partidul Uniunea Patrioților, organizația Constanța, are onoarea a vă ruga să binevoiți a dispune înscrierea sa conform art. 3 din D.L. nr. 92 din 13 aprilie 1938, în registrul de publicațiuni periodice de pe lângă Tribunalul Constanța, a ziarului său. Titlul: «Cuget Liber», publicațiunea zilnică. Redactor responsabil: Traian Stănescu, din Constanța, str. Take Ionescu nr. 8. Tipografia care va face publicarea ziarului este Tipografia «Albania» din Constanța, str. Traian”.

Au urmat trei perioade distincte în apariția ziarului: de la nr. 2 la 43 - ziar de luptă patriotică, de la nr. 44 la 490 - cotidian de luptă patriotică, iar de la 491 la 588 - ziar de luptă democratică. „Acapararea aproape totală a acestei publicații de către PCR va fi, se pare, principalul motiv al înlocuirii ei, începând cu data de 1 mai 1948, cu ziarul «Dobrogea Nouă», ce va apărea, neîntrerupt, până în 22 decembrie 1989”, consemnează același istoric Virgil Coman.

Pentru a marca împlinirea a șapte decenii de la nașterea ziarului „Cuget Liber”, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan a dedicat un volum, scris împreună cu Ștefan Lăpușan și Vartan Arachelian, reconstruirii identității celei mai longevive publicații. „În după-amiaza de 22 decembrie 1989, în biroul pe care îl mai ocupam ca redactor șef al ziarului Dobrogea Nouă, redactori și tipografi am decis schimbarea numelui în Cuget Liber. În 1988, făcusem intervenții în scris la secția de propagandă a CC al PCR, personal către secretarul acesteia, Constantin Mitea, de a reveni la numele Cuget Liber, cel de Dobrogea Nouă «învechindu-se» suficient. Se păstrează și astăzi documentele doveditoare. Refuzul de-atunci determinase decizia luată

ad-hoc pe 22 decembrie”, a ținut să dezambiguizeze Aurelia Lăpușan.





Povestea merge mai departe…

La zeci de ani distanță de la toate aceste borne istorice, bătrânul ziar s-a metamorfozat în TRUSTUL DE PRESĂ CUGET LIBER, odată cu alăturarea postului de televiziune Antena 3 Constanța. Mai puternic, prin forța pe care i-o conferă alinierea la cele mai moderne standarde mass-media, „Cuget Liber” – Antena 3 Constanța scrie noi file din istoria presei constănțene, într-un nou sediu, inaugurat în vara acestui an, în centrul municipiului Constanța, pe bulevardul Tomis nr. 96.



Comentează știrea

Ionel Ștefan
11 septembrie

La mulți ani, Cuget liber!

Dorell
11 septembrie

La mulți ani !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4097 secunde