Cadouri artistice pentru publicul constănțean

Geza Kovacs, Alexandru Paraschiv și UAP Constanța expun la Muzeul de Artă

843
Geza Kovacs, Alexandru Paraschiv și UAP Constanța expun la Muzeul de Artă - 2b9f5d742a4412673c755177d1c88f9f.jpg
Muzeul de Artă Constanța încheie anul în același ritm dinamic cu care ne-a obișnuit, venind în întâmpinarea publicului cu trei expoziții.
Prima dintre ele, o expoziție de sculptură, realizată de artistul Géza Kovács, din Sf. Gheorghe, s-a deschis ieri. Impresionantă prin simplitatea materialului - fonta - din care sunt realizate piese complexe și bogate în semnificații, expoziția ne dezvăluie o latură interesantă a unui artist special. Ajuns la cea de-a 89-a expoziție personală, Géza Kovács sculptează de 25 de ani, fiind membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Expune pentru prima dată la Constanța, arătând pu-blicului de la malul mării obiectele pe care le realizează cu multă pasiune.
Înainte de vernisaj, ne-a dezvăluit metodele sale de lucru: turnare în bronz, o tehnică mai costisitoare, și sudură, tehnică pe care a folosit-o și în realizarea lucrărilor expuse la Constanța.
De asemenea, a participat la 274 de expoziții internaționale, multe dintre lucrările lui fiind premiate și incluse în aproximativ 200 de cataloage. Artistul deține 15 premii obținute în Grecia, Franța, Spania, România și Ungaria, iar în 2004 a fost nominalizat pentru Premiul UAPR la secția Sculptură. În 2007, Ministerul Învățământului și Culturii al Republicii Ungare l-a decorat la Budapesta cu Medalia "Pro Cultura Hungarica". "Artistul dă dovadă de o fantezie cu totul ieșită din comun. Expoziția arată cum din puțin poți face foarte mult, dacă ai ce să spui și știi cum să spui. Este o demonstrație de frumusețe și de lirism, deși o fontă ruginită cam greu poate fi bănuită de lirism, însă felul în care lucrările au fost asamblate și gândite conturează un univers plin de sensibilitate, chiar dacă este un univers abstract", a spus dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța.
Géza Kovács crede cu tărie în necesitatea de a-și denumi lucrările, spunându-ne că titlul "e un fel de cărare între mine și cel care privește obiectul".
Tot ieri s-a deschis și Salonul de Iarnă al Uniunii Artiștilor Plastici - Filiala Dobrogea, cuprinzând lucrări de artă decorativă, obiecte și instalații. Expoziția poartă titlul "Art Eco" și transmite un mesaj ecologic, dincolo de cel estetic. "Expoziția este variată, este o explozie de culoare, de frumusețe, artiștii fiind extrem de exigenți cu ei înșiși. Este o expoziție despre care cred că arată nivelul atins de plasticienii constănțeni, dar repre-zintă și un prilej pentru public de a afla către ce direcții se îndreaptă demersurile lor. Este un cadou pe care Filiala UAP și Muzeul de Artă îl oferă constănțenilor", a afirmat dr. Doina Păuleanu.
Publicul iubitor de artă este invitat marți, 8 decembrie, ora 17, la vernisajul expoziției de pictură, desene și sculptură realizată de Alexandru Paraschiv, sculptor român care locuiește la Paris.
Titlul expoziției, "Arta, dincolo de magie", se justifică prin corespondențele cu figurile neoliticului românesc, cu care artistul rezonează foarte mult.
În expoziția de la Muzeul de Artă vom putea vedea nuduri feminine în marmură prelucrată prin meșteșuguri deosebite, desene și uleiuri care demonstrează deschidere către culoare.
După vernisaj, participanții la eveniment îl vor putea asculta pe Lucian Ștefan Velciu, care va susține un recital de pian.
Cele trei expoziții vor putea fi vizitate până la mijlocul lunii ianuarie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : MARIN MINCU. A FOST EL ÎNSUȘI. A FOST…
Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Vindecătorul Marin Mincu
Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : "Baladă pentru saxofon"
Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Spectacole de week-end
Pagina a fost generata in 2.0423 secunde