Gravura japoneză, o revelație a artei, într-un regal expozițional la Muzeul de Artă

1120
Gravura japoneză, o revelație a artei, într-un regal expozițional la Muzeul de Artă - 9ce240d4259db049aa6f5628c47b1306.jpg
La Muzeul de Artă Constanța s-a deschis o amplă expoziție de gravură japoneză, realizată de 60 de artiști niponi cu dublă ocazie: anul prieteniei dintre Japonia și țările dunărene (Austria, Ungaria, Bulgaria și România) și împlinirea a 50 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre Japonia și România.
La vernisaj au luat cuvântul dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța, Excelența Sa Natsuo Amemiya, ambasadorul Japoniei în România, artistul Tazawa Yuzuku, iar intermediar lingvistic a fost atașatul cultural Seiko Takesono.
În discursul său, ambasadorul Natsuo Amemiya a ținut să menționeze faptul că orașul de la malul mării a fost gazda mai multor evenimente care au avut ca tematică arta japoneză, cum ar fi Festivalul Internațional de Haiku. De asemenea, ambasadorul a precizat faptul că orașul Yokohama, unul dintre cele mai mari orașe-port din Japonia, are relații strânse cu orașul Constanța. "Așa cum puteți vedea, în ultima jumătate a secolului, s-a înregistrat un progres semnificativ în foarte multe domenii, dovadă a relațiilor de prietenie dintre cele două țări de-a lungul anilor. Sper ca această expoziție să fie o bună ocazie pentru amplificarea cooperării culturale dintre țările noastre din următorii ani", a spus ambasadorul.
Cei prezenți la eveniment au putut asista și la un moment muzical, Osada Kensuke susținând un micro-recital pentru Shakuhachi, un instrument tradițional japonez realizat din bambus.
Despre expoziția de gravură, o premieră pentru Muzeul de Artă din Constanța, a vorbit dr. Doina Păuleanu: "Expoziția demonstrează cum gravura este în contemporaneitate unul dintre domeniile cele mai frecventate, unul dintre domeniile de sinteză între o tradiție milenară și accente ale modernității, care, desigur, au ajuns și în Japonia. Este o sinteză între figurativ și abstract, iar viziunea diverșilor artiști gravori este dintre cele mai elevate. Lucrările au fost făcute cu o exigență tehnică deosebită, iar bucuria noastră de a organiza această expoziție a fost dintre cele mai elevate".
Cei care vor să afle mai multe despre gravura japoneză au ocazia să învețe chiar de la 13 artiști gravori japonezi, care vor susține astăzi, de la ora 10, un workshop pe această temă.
Expoziția este organizată de Muzeul de Artă Constanța, Ambasada Japoniei și Asociația de Prietenie Japonia - România, și este deschisă publicului până pe 3 decembrie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5579 secunde