"Groaznica Judecată", pictată într-o icoană pe sticlă, expusă la Muzeul de Artă Populară Constanța

12211

Articole de la același autor

Pentru a marca apropiatul post al Paștelui sau Postul Mare, în Muzeul de Artă Populară Constanța este expusă icoana pictată pe sticlă cu tema „Groaznica Judecată”. Expoziția lucrării este permanentă și amintește ortodocșilor despre importanța pregătirii trupești și sufletești în apropierea Paștelui.

Acest tablou biblic, care amintește de sfârșitul lumii, este transpus într-o veche icoană pe sticlă, pictată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în centrul de iconari Gherla. Icoana cu tema „Groaznica Judecată”, după cum se poate citi în partea sa de sus, prezintă o compoziție structurată pe trei registre. În registrul superior, apare Iisus Hristos, Judecătorul Suprem, pe nori și încadrat de doi arhangheli. În registrul median, apar alți trei arhangheli. Doi dintre ei sunt pictați în fața chivotului aurit, cu testamentul Domnului, vestind din trâmbițe ceasul Judecății. Cel de-al treilea arhanghel ține într-o mână cumpăna dreptății, pe ale cărei talere sunt cântărite faptele bune și rele ale creștinilor. Registrul inferior prezintă iadul cu râul de foc, un demon purtând un păcătos și monstrul Leviathan pregătit să-l înghită pe un altul.

Icoana pe sticlă cu tema „Groaznica Judecată” a intrat în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța încă din anul 1977.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6003 secunde