Sărbătoarea scriitorilor dobrogeni, prilejuită de premierea celor mai bune condeie

7877

Articole de la același autor

Cu o pauză de un an, sâmbătă, 16 martie, de la ora 11, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România organizează ceremonia de decernare a premiilor acestei filiale pe anii 2022 și 2023 și a premiilor revistei Ex Ponto pe anii 2022 și 2023.

La ultima ediție, din 2022, cu prilejul decernării premiilor pe anii 2019, 2020, 2021, președintele acestei filiale, Angelo Mitchievici, mărturisea că amânarea evenimentului se datorește ambiției de a crea un moment cu totul special și nu unul improvizat sau care trebuie bifat în agenda unui președinte de filială. Un moment în care să fie sărbătoriți scriitorii filialei Dobrogea, dar și unul care să marcheze alianța dintre arte și solidaritatea între artiști.



„Sunt trei ani în care a fost o activitate literară întreruptă de diversele restricții, pe perioade mai lungi sau mai scurte. Nu a fost o situație normală, dar noi am căutat acomodări pe evenimente online, făcute numai cu scriitori și înregistrate. Dar am consemnat și o perioadă foarte bună, în septembrie-octombrie 2021, când au avut loc numeroase lansări de carte și câteva mese rotunde, pentru că a fost un interval în care ni s-a permis să organizăm evenimente”, mărturisea Angelo Mitchievici într-un interviu pentru „Cuget Liber”.



Cel mai probabil, amânarea de anul trecut a evenimentului se datorește agendei foarte încărcate a universitarului Angelo Mitchievici care, pe lângă funcția de președinte al filialei Dobrogea a USR, și-a asumat și statutul de director al Bibliotecii Județene „I.N. Roman” Constanța, instituție care a cunoscut un reviriment în ultimii ani.



Juriul care acordă premiile este alcătuit din: prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, în calitate de președinte și prof. univ. dr. Lăcrămioara Berechet, coordonatoarea festivalului Poezie la nisip, dr. Daniela Varvara, redactorul-șef al revistei Ex Ponto, Ovidiu Dunăreanu și președinta Clubului Solteris, Emilia Dabu, ca membri.




Și la această ediție, trofeele sunt realizate de artistul plastic Eusebio Spînu



Menită să aducă la cunoștința publicului literatura dobrogeană, scriitorii care o scriu și să ofere o perspectivă asupra valorilor pe care literatura le promovează în spațiul de cultură și civilizație dobrogeană, asupra identității culturale dobrogene, ceremonia de premiere este acompaniată de mai multe momente muzicale asigurate de către Cvartetul Ovidius, alcătuit din Cristina Dinescu (vioară), Mihai Dunărințiu (vioară), Tănase Garciu (violă), Ghiorghiță Tănase (cello). Cvartetul Ovidius unește tinerețea cu experiența muzicală a membrilor săi, în dorința de a aduce pe scenă un mesaj de valoare interpretativă în muzica clasică și nu numai.

Ceremonia Muzicienii recunoscuți în plan național și internațional care alcătuiesc acest cvartet propun publicului una dintre capodoperele marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart.



De asemenea, cu ocazia ceremoniei, publicul va putea vedea și expoziția de desen în cărbune și pastel cu titlul INFORMALL, realizată de către artistul plastic Eusebio Spînu, expoziție care va ambienta scenografic scena Aulei Bibliotecii Județene. Unul dintre cei mai importanți ceramiști din România, Eusebio Spînu, semnează și trofeele care vor servi ca premii, fiecare fiind o piesă unicat. „Artist vizual polivalent, abordând pictura, desenul, sculptura, Eusebio Spînu știe că este în primul rând ceramist. Știe că materialele ceramicii, dacă le cunoști tainele și le înțelegi, îți oferă chiar ele șansa de a fi și pictor și grafician și sculptor. (…) Artistul s-a născut la Constanța și chiar dacă locuiește în București, are o legătură specială cu spațiul, cu pământul dobrogean, cu care consonează fizic, spiritual, vibrațional. El și acum își prepară singur materialele ceramice, folosind caolin de la Medgidia, nisip de la Nisipari, preparat după rețetele proprii.” (Maria Zintz)

 Gala premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și ale Revistei Ex Ponto se încheie cu o agapă organizată de filială. Intrarea este liberă.

Evenimentele culturale organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6971 secunde