În luna mai, pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret

"Hansel și Gretel", de mână la Constanța

461
În fiecare an, pe data de 21 martie, se serbează Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși. În anul 2000, la Magdeburg, în Germania, a avut loc cel de-al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaționale a Marionetiștilor, unde s-a pus problema stabilirii unei zile mondiale a teatrelor de păpuși și animație. Doi ani mai târziu, la Atlanta, în SUA, la întâlnirea marionetiștilor s-a stabilit ziua de 21 martie (Echinocțiul de primăvară) ca Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși. Sărbătoarea a fost marcată, pentru prima dată, în India, în anul 2003, acum devenind o tradiție ca instituțiile de gen din întreaga lume să marcheze acest moment prin diverse manifestări culturale.
Teatrul pentru Copii și Tineret a dedicat acestei sărbători spectacolul de duminică, 20 martie, "Sindbad Marinarul". "Suntem bucuroși că existăm în continuare și că le putem oferi micilor noștri spectatori constănțeni noi și noi reprezentații. Acum pregătim pentru începutul lunii mai premiera spectacolului «Hansel și Gretel». Le dorim tuturor spectatorilor multă sănătate și să țină aproape de noi", a declarat, pentru "Cuget Liber", Lică Gherghilescu, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret Constanța
Anul acesta, mesajul de Ziua Internațională a Marionetiștilor este transmis de prof. Henryk Jurkowski (Polonia), din care am spicuit: "Colecțiile de artă sunt pline de idoli și figuri sacre, care încetul cu încetul se șterg din memorie. Dar în muzee există, de asemenea, păpuși care încă păstrează amprenta mâinilor creatorilor lor și a mânuitorilor. Cu alte cuvinte, aceste marionete păstrează urmele dexterității umane, fanteziei și spiritualității. Colecții de păpuși există pe fiecare continent și în aproape fiecare țară, sunt mândria colecționarilor. Ele constituie importante piste pentru cercetare, păstrând memorii fundamentale ca dovadă valoroasă a diversității disciplinei noastre. Mulți artiști s-au mulțumit cu frumusețea exterioară a păpușii care totuși deține pentru spectator potențialul pentru a descoperi alte forme de artă. În acest fel, păpușa invadează teritorii noi; chiar cu actorii de teatru, ea a devenit sursa multor metafore".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5149 secunde