Harry Tavitian & Orient Express, în concert la Praga

491

Articole recomandate

Sâmbătă, 26 iunie, pianistul Harry Tavitian și trupa Orient Express se vor afla la Praga, unde vor concerta în cadrul Festivalului Internațional de Cultură cehă, germană și evreiască «9 Gates», ajuns la cea de-a 11- a ediție, țara invitată fiind, anul acesta România.
Alături de pianistul Harry Tavitian se vor afla saxofoniștii Edi Neumann și Zsolt Meier, chitaristul Hanno Hoefer, violonistul Jimi El Lako, basistul Octavian "Barilă" Andreescu și percuționistul Mario Florescu.
Nu este pentru prima dată când Harry Tavitian cântă la Praga, artistul participând, în 2001, la Festivalul Internațional al Pianiștilor de Jazz, în celebrul Dvorák Hall din complexul cultural Rudolfinum. În acea sală, Antonin Dvorák a dirijat primul concert al Filarmonicii Cehe, în 1896. Tot în urmă cu nouă ani, Harry Tavitian a fost invitat de Ambasadorul Republicii Cehe în România, Jaromír Plí¹ek la un jam-session cu formația cehă Hradistan.
Harry Tavitian spunea, în 1999, într-un dialog cu criticul Nicolae Manolescu că "preluarea folclorului în jazz devine, până la urmă, o modalitate de supraviețuire a folclorului în muzica urbană".
Formația Orient Express este unică în peisajul jazzistic românesc. În muzica lor găsim atât improvizații în limbajul jazzului liber care pornesc de la teme cu caracter folcloric și poartă amprenta puternică a personalității fiecăruia dintre muzicieni, dar și dialoguri, reunite într-un spectacol cu elemente de teatru instrumental, mișcare și costum.
"Așa cum Orient Express-ul este trenul care leagă Parisul de Constantinopol, trecând prin marile centre culturale ale Europei, la fel și noi, prin muzică, situăm spațiul românesc ca teritoriu de sinteză între gândirea occidentală și miresmele și mistica Orientului. Încercăm să facem o sinteză, pornind de la esențe, a ceea ce este azi spațiul spiritual balcanic. Astfel, vor fi auzite ecouri românești - bineînțeles - dar și bulgărești, grecești, turcești, sârbești, evreiești și chiar armenești", scrie maestrul pe blogul său, www.harrytavitian.wordpress.com.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3566 secunde