Hotel Carol, grandiosul refugiu al înaltei societăți

1385
Hotel Carol, grandiosul refugiu al înaltei societăți - 8259184b26e8071180b08cc9edad48dd.jpg

Articole de la același autor

Istoricul Hotelului Carol este redat, în premieră, cu rigoarea detaliilor, de dr. Doina Păuleanu, în lucrarea "Constanța 1878 – 1928. Spectacolul modernității târzii" (editura Arcade, 2006): "La 4 iunie 1878 antreprenorul H. Guaracino, reprezentantul Grin & Rotschild, achiziționează de la comună o suprafață de 5.500 metri pătrați – teren sterp" (p. 59).
Un adevărat eveniment, construcția impetuosului hotel beneficiază, pe 8 septembrie 1880, de prezența lui I.C. Brătianu, pe atunci președinte al Consiliului de Miniștri și ministru al Lucrărilor Publice.
De asemenea, Remus Opreanu era de părere că "«Marele Hotel Carol I va contribui puternic la înmulțirea visitatorilor pentru băile de mare. Căci pe lângă un mare orașiu comercial Constanța va fi și o stațiune balneară dintre cele mai frecventate»" (Remus Opreanu, "Espunere generală a situațiunei județului Constanța"), citat preluat de dr. Doina Păuleanu, pag. 60).
Ziarul Farul Constanței anunța inaugurarea și deschiderea hotelului la data de 1 iunie 1882. Conform revistei literare și științifice "Ovidiu", "fațada grandioasă cu numereoasele-i ferestre îi dau o înfățișare splendidă. Cuprinde 90 de camere și salóne spațioase cu balcóne, minunat mobilate. Se găsesc băi calde și reci în fiecare etaj al hotelului. Ca distracțiuni se găsesc: cercuri, piano, serate familiare, bal în fiecare săptămână, escursiuni pe mare, bărci la dispoziția amatorilor" (p. 65).
Despre administratorul hotelului, Louis Kremer, fost chelner pe vapor, Vasile Canarache, pe atunci ziarist, îl considera spion în slujba nemților.
Aflăm, de asemenea, din volumul dr. Păuleanu, că o recepție extrem de importantă a avut loc la Hotel Carol pe 15 septembrie 1895, când familia regală a venit la Constanța după inaugurarea podului de la Cernavodă.
Gazetarii identificaseră și un inconvenient al Hotelului Carol, descoperit în urma unui adulter petrecut în high-life-ul Constanței. Astfel, Kiriak Napadarjan consemna, în publicația "Furnica": "Când comiți o mică escapadă conjugală la al doilea etaj al unui hotel unde plătești cel puțin un pol pe zi și când vrei să te faci nevăzut sau nevăzută la momentul psichologic când o terță persoană vine să te prindă în flagrant delict, ei bine nu e permis atunci ca la un asemenea hotel să nu ai la îndemână alt mijloc de evadare decât o periculoasă descindere pe fereastră prin sistemul rudimentar a două cearșafuri înnodate. Otelurile localităților balneare trebue să fie obligate pe viitor să introducă dacă nu ascensoare, cel puțin scări de mătase solide la fiecare fereastră, pentru uzul Romeilor și Juliettelor amatori de asemenea sport.
Otelurile dela Sinaia, Constanța, Slănic, etc. vor mai trebui să poseadă în fiecare odaie câte un dulap secret, trapă misterioasă, în fine o mașinărie oarecare spre a permite celor interesați să dispară la un moment dat fără risc" (p. 73).
După primul război mondial, Hotel Carol găzduiește Yacht Clubul, iar în perioada 1925 – 1927, clădirea este destinată unui cămin ofițeresc. În 1928, devine Cercul Militar Carol I, pentru ca, în 1932, clădirea să găzduiască prima expoziție "a unui dorit și așteptat Muzeu al Marinei Române" (Carmen Atanasiu, în "Muzeul Marinei Române, purtător de istorie și spiritualitate românească", citat preluat de dr. Doina Păuleanu, pag. 63). După 1944, funcționează în continuare drept cămin ofițeresc, iar din 1958 este sediul unor întreprinderi locale. Din 1978, fostul Hotel Carol devine și continuă să fie și în prezent Comandamentul Marinei Militare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4647 secunde