În prima decadă a lunii iunie, grevă generală în învățământ

749
Ieri, în ședința Colegiului liderilor din Federația Sindicatului Liber din Învățământ s-a decis graficul acțiunilor de protest ce urmează a fi întreprinse în cazul în care Ministerul Educației nu acceptă solicitările propuse cu privire la numeroasele reduceri impuse acestui sistem.
În perioada 15 martie - 2 aprilie sunt programate mitinguri și pichetări la nivel local, 12-30 aprilie - pichetarea Ministerului Educației și a Guvernului, miting de protest între 1 și 15 mai, urmat de depunerea de plângeri împotriva Guvernului român la foruri internaționale. Între 15-31 mai - greve de avertisment la nivel național, perioadă în care se va derula un referendum pentru ca în prima decadă a lunii iunie să fie declanșată greva generală.
Potrivit liderului FSLI Aurel Cornea se ia în calcul chiar neînchiderea situației la învățătură.
Din punctul de vedere al ministrului Daniel Funeriu "Ministerul Educației Cercetării, Tineretului și Sportului are fondurile necesare pentru a acorda salariile profesorilor conform legii salarizării unice cu toate prevederile sale. Acești bani există". În același timp, afirmă că întârzierile sau reducerile salariale apărute în anumite județe din țară nu sunt responsabilitatea Ministerului.
"Aceste situații au apărut pentru că plata celui de-al 13-lea salariu s-a făcut fără să se țină cont de prevederile legale care spun că al 13-lea salariu  se poate acorda pe întregul parcurs al anului fiscal. De asemenea, s-au făcut încadrări, s-au acordat sporuri care erau negociate la nivel local, care nu au acoperire la nivel național din fondurile ministerului", a spus ministrul.
Totodată, în unele județe s-au pus în plată hotărâri judecătorești care nu sunt definitive, în care procesul este încă neterminat, a mai spus Daniel Funeriu.
Ministrul Educației va avea o nouă întâlnire cu sindicaliștii peste două săptămâni, iar la întâlnire vor participa și reprezentanți ai Ministerului Muncii. Discuțiile se vor purta pe tema acordării unor sporuri sau a altor drepturi bănești.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1742 secunde