Noua Lege a educației propune schimbări din temelii

612
Noua Lege a educației propune schimbări din temelii - d597e2f8cf3ae8680a1ace171b13707f.jpg
Ieri, ministrul Educației Daniel Funeriu a prezentat proiectul noii Legi a educației, care, așa cum ne avertiza zilele trecute șeful său, Emil Boc, schimbă radical sistemul de învățământ românesc.
Elevii vor da la sfârșitul gimnaziului, care va cuprinde și clasa a IX-a, un nou examen național, care va cuprinde o probă practică de utilizare a computerului și două probe scrise, una transcurriculară, în domeniul materiilor științifice, și una în domeniul materiilor umaniste, care vor înlocui probele de matematică și română. Notele de la aceste două probe și portofoliul educațional vor reprezenta 70% din calificativul pe care un elev îl va avea la sfârșitul gimnaziului.
Ministrul a explicat că portofoliul educațional va fi necesar la fiecare materie, dând exemplul portofoliului la istorie, care va fi constituit din nota propriu-zisă, o remarcă scrisă a profesorului despre elev și elemente de evaluare standardizată (cum se descurcă elevul cu cronologia istorică, care este cantitatea de informație pe care o deține, cum folosește metodologia istorică și care este calitatea expresiei).
Conform celor afirmate de ministru, liceele care vor dori să organizeze admitere o pot face.
Ideea principală a tuturor acestor modificări este aceea de a ține elevul în școală până aproape de vârsta de 16 ani și de a reduce abandonul școlar, care este în jur de 20% după terminarea gimnaziului.
Potrivit ministrului, trecerea ar putea avea loc peste doi ani, astfel ca elevii care sunt anul acesta în clasa a V-a să stea în gimnaziu până în clasa a IX-a.
Tot noua Lege a educației prevede reducerea curriculei, în sensul ca profesorul să poată acoperi materia în 75% din orele pe care le are la dispoziție, iar restul timpului să îl folosească după bunul plac. Astfel, dacă are o clasă cu elevi slabi, profesorul va face învățământ remediabil, iar dacă are o clasă cu elevi buni, va face învățământ de performanță.
Proiectul noii Legi a educației va avea o primă lectură în ședința de guvern de peste două săptămâni, iar apoi va intra în dezbatere, a anunțat, miercuri, ministrul de resort, Daniel Funeriu.
La dezbateri vor participa, în afara specialiștilor din Ministerul Educației, reprezentanți ai sindicatelor și ai organizațiilor de părinți, studenți, elevi și reprezentanți ai mediului de afaceri.
Există și o veste bună: examenul național de bacalaureat nu va fi modificat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2657 secunde