Habemus asumare!

Guvernul și-a asumat, ieri, răspunderea pe Legile educației, a salarizării unitare și a reorganizării unor instituții publice

1381
Guvernul și-a asumat, ieri, răspunderea pe Legile educației, a salarizării unitare și a reorganizării unor instituții publice - 2f601bfe0cde0094470c1add322af541.jpg
Guvernul și-a asumat, ieri, în cadrul ședinței celor două Camere ale Parlamentului, răspunderea pe Legea educației naționale, Legea salarizării unitare a personalului bugetar și pe cea privind reorganizarea unor autorități și instituții publice. Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a precizat că la ședință au fost prezenți 383 de parlamentari, fiind absenți 91.

Ședința a început cu 15 minute întârziere, premierul Emil Boc scurtându-și prezentarea proiectului salarizării unitare, pentru ca ultima ședință de asumare a răspunderii Executivului să se finalizeze până la ora 19.00, când președintele Traian Băsescu a fost prezent în plenul reunit al Parlamentului, pentru a transmite un mesaj pe teme de politică internă.
Trebuie precizat că la ședința comună a celor două camere ale Parlamentului au fost invitați să participe peste 270 de oameni. Potrivit declarațiilor secretarului general al Camerei Deputaților, Gheorghe Barbu, au fost eliberate 135 de invitații la cererea grupului parlamentar al
PD-L, 90 de invitații la solicitarea Federației Educației Naționale, 18 invitații pentru Cartel Alfa, 19 pentru FSLI și zece pentru Alma Mater.
Senatorii și deputații PNL nu au participat, așa cum, de altfel, anunțase și președintele PNL, Crin Antonescu, în plenul Parlamentului, la ședința de angajare a răspunderii, fiind însă prezenți în Legislativ pentru a elabora moțiunea de cenzură și sesizarea la CCR a celor trei proiecte.
În ceea ce îi privește pe pesediști, fiecare parlamentar a decis dacă rămâne sau nu în sală la ședința asumării. Propunerea ca PSD să părăsească sala în timpul asumării răspunderii a fost avansată în ședința grupului strategic, dar și în BPN, dar s-a decis ca partidul să se limiteze în a lăsa fiecare parlamentar să ia o decizie după propria conștiință.
Deși nu au fost tocmai împăcați cu această asumare de răspundere, de către Guvern, pe cele trei pachete de legi, social-democrații au invocat ipoteza indezirabilă a căderii Guvernului în cazul în care parlamentarii PSD s-ar fi opus. De altfel, Mircea Geoană, liderul PSD, a și precizat: "Angajarea reprezintă un gest nechibzuit, dictat de Băsescu. Nu este decizia lui Boc, ci este un joc provocat de Băsescu", a spus Mircea Geoană. "Fiecare este liber să facă ce vrea", a răspuns el la întrebarea care este "linia de conduită" a parlamentarilor PSD în timpul ședințelor de asumare. "Dacă noi ne-am fi opus asumării răspunderii, ar fi însemnat căderea Guvernului", a venit răspunsul lui Geoană.
În opinia social-democratului, prin asumare "se încearcă provocarea PSD-ului pentru a încerca să determine o schimbare de Guvern și chiar a actualului prim ministru".
În ceea ce privește asumarea răspunderii, social-democrații consideră că acest moment reprezintă "o premieră nefericită pentru democrația românească".

Premierul Boc nu se sperie de o moțiune
Primul-ministru Emil Boc a afirmat ieri că nu intenționează să oprească procesul de reformare instituțională a statului, chiar dacă opoziția intenționează să depună moțiune de cenzură împotriva Guvernului său.
"Nu m-a speriat și nu mă va speria niciodată o moțiune de cenzură atâta vreme cât știu că fac ceea ce trebuie pentru România, acele măsuri necesare românilor, așa că moțiunile de cenzură nu m-au speriat niciodată", a declarat Emil Boc, după angajarea răspunderii în fața Parlamentului. El a afirmat că va continua procesul de reforme și implementarea măsurilor necesare depășirii crizei economice, în pofida amenințărilor cu moțiunea de cenzură. Întrebat cum comentează declarația președintelui PSD Mircea Geoană, care a spus că, în viitor, cele trei legi pe care Executivul și-a asumat răspunderea vor trebui modificate, Boc a răspuns: "Eu știu ce am de făcut. Aceste lucruri sunt în programul de guvernare, sunt asumate, sunt produsul Parteneriatului pentru România și al Guvernului din care fac parte două partide și nu ne vom opri aici, continuăm procesul de reformă  a statului", a spus premierul, adăugând că atâta vreme cât partidele de guvernământ rămân în cadrul trasat de programul de guvernare, reformele vor continua.

"Un mare compromis" vs. "sinuciderea ca națiune"
Ar fi fost interesant să aflăm modul în care au ales să se manifeste față de decizia Guvernului de a-și asuma răspunderea pe cele trei legi și parlamentarii PSD de Constanța. Mai exact, dacă ei au participat sau nu la ședința de asumare. Singurul, însă, care a putut fi contactat a fost senatorul social-democrat Alexandru Mazăre, care a declarat că a participat la ședință, purtând, însă, "o banderolă albă, la mânecă, pentru a marca un gest de protest față de maniera în care Guvernul a promovat cele trei pachete de legi".
Senatorul PSD al Colegiului 3 a comentat asupra faptului că, în opinia sa, asumarea răspunderii, de către Executiv, pe cele trei legi, nu reprezintă decât "un mare compromis" pe care, însă, deputații și senatorii PSD l-au acceptat pentru a nu dubla actuala criză economică cu una de natură politică. "A dubla criza economică cu una politică ar însemna sinuciderea pentru noi, ca națiune", a subliniat parlamentarul constănțean. El a argumentat și cu faptul că, din punctul său de vedere, dacă "Legea privind reorganizarea unor autorități și instituții publice ar fi putut suferi un tratament de urgență", cea a educației și aceea a salarizării unitare necesitau o amplă dezbatere, atât în Parlament, cât și în cadrul societății civile.
Senatorul Mazăre a ținut să precizeze că a părăsit sala în momentul în care președintele Traian Băsescu și-a început discursul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 04 Septembrie 2009
Stire din Politică-Administrație : PD-L nu mai așteaptă nimic de la PSD
Pagina a fost generata in 0.5905 secunde