Înălțarea lui Hristos, sărbătoarea împăcării omului cu Dumnezeu

1169
Înălțarea lui Hristos, sărbătoarea împăcării omului cu Dumnezeu - 7bb953409539fd41a712ce52e4413dd5.jpg
Creștinii sărbătoresc, astăzi, Înălțarea lui Hristos la ceruri, unul dintre cele 12 mari Praznice Împărătești ale Bisericii Ortodoxe. Este ziua în care Iisus s-a înălțat la Tatăl, după 40 de zile de la înviere, ca garanție și promisiune a înălțării omului: "Iar Eu când Mă voi înălța de pe pământ, îi voi trage pe toți la Mine", (Ioan 12:32).
Despre semnificația acestei sărbători ne-a vorbit părintele Eugen Tănăsescu, directorul Radio Dobrogea: "Sărbătoarea Înălțării face parte din rândul Praznicelor Împărătești, aducându-ne aminte că, după 40 de zile de la Înviere, Hristos s-a înălțat la cer, de față cu ucenicii săi, în apropierea Ierusalimului.
Una dintre semnificațiile sărbătorii este faptul că, odată cu înălțarea Sa, Hristos a înălțat la Tatăl și firea noastră umană. De asemenea, prin înălțare, Iisus merge la Dumnezeu pentru a trimite Duhul Sfânt în lume. Astfel se încheie lucrarea de răscumpărare a lumii".
Totodată, astăzi este sărbătorită Ziua Eroilor, fapt stabilit prin Decretul-lege nr.1693 din 4 mai 1920: "Ziua Eroilor este sărbătorită în aceeași zi cu Înălțarea, ținându-se, astfel, cont de caracterul de jertfă. Și eroii s-au jertfit pentru integritatea și demnitatea poporului lor, de aceea ne dorim ca și jertfa lor să fie înălțată la fața lui Dumnezeu.
Într-adevăr, eroii nu sunt sfinți, dar reprezintă căi spre sfințenie, având exemplul lui Hristos însuși", precizează părintele Tănăsescu.
Sărbătoarea Înălțării este motiv de bucurie pentru creștini, reprezentând concilierea dintre om și Dumnezeu: "Înălțarea este un semn al făgăduinței Duhului Sfânt, al împăcării dintre om și Dumnezeu", concluzionează părintele Eugen Tănăsescu.

Programul Arhiepiscopiei
Astăzi, de la ora 9, credincioșii vor putea participa la Sfânta Liturghie pe care Ierarhul Tomi-sului o va săvârși la biserica "Înălțarea Domnului" din localitatea Fântânele, și care va fi urmată de slujba parastasului pentru eroii neamului. De la ora 18, ÎPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Cobadin.
ÎPS Teodosie va oficia slujba de sfințire mare (târnosire) a bisericii "Sfântul Mare Mucenic Pantelimon" din comuna Pantelimon (județul Constanța), sâmbătă, 15 mai, de la ora 8, urmată de Sfânta Liturghie arhierească. Vineri, 14 mai, ora 18, în acest locaș vor fi aduse spre închinare moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, și ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion, de la Catedrala Arhiepiscopală a Tomisului.
Înaltpreasfințitul Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța, duminică, 16 mai, începând cu ora 9.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.408 secunde