Incredibila târguială cu asamblarea testelor. Ministerul Educației recompensează o bătaie de joc

6739
Pentru toți directorii unităților de învățământ ziua de vineri, 26 noiembrie, a fost una de adevărat... șoc, în momentul în care s-au trezit în fața unor cutii mari de carton în care se găseau punguțe cu bețișoare, căpăcele, flacoane, pliculețe. Și s-a trecut la numărarea bucată cu bucată, conform efectivelor de elevi pe care le are fiecare unitate.

Pentru județul Constanța, s-a decis ca centru de distribuire Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța, unde au sosit un număr de 247.000 de teste rapide antigen non-invazive din proba de salivă, pentru 230 de unități de învățământ, după cum a transmis prof. Sorin Mihai, inspector școlar general. Acestea urmează a fi utilizate sau distribuite la domiciliu joi, 2 decembrie, sau vineri, 3 decembrie.

Până atunci, însă, ele trebuie asamblate. Sâmbătă, 27 noiembrie, Sorin Cîmpeanu declara: „Îmi place să cred că Ministerul Sănătății se va implica și în această modalitate de testare și distribuție. (...) Sunt absolut sigur că nu va exista nicio unitate de învățământ în care directorii să nu găsească o soluție rezonabilă prin care aceste teste să poată fi utilizate de elevi”, adăugând că testele vor fi asamblate în pungi sterile cu fermoar, folosind mănuși de protecție.

„Această problemă, pe care o recunosc, pe care nu am cunoscut-o până acum”

De asemenea, același ministru recunoaște, într-o declarație televizată, beleaua care a căzut pe capul directorilor: „Au fost repartizate către școli, creând o problemă suplimentară la nivelul școlilor – deci problema a fost creată pentru personalul din școli, nu pentru altcineva – aceea a coordonării distribuției testelor începând cu data de 2 decembrie, când elevii vor reveni la cursuri. În multe județe aceste eforturi s-au făcut deja și s-au făcut de către profesori – apreciez acest efort și, ca să fiu foarte practic, Ministerul Educației a decis deja să compenseze efortul făcut în zilele libere, generate de sărbătorile naționale, prin zile de concediu pentru acei directori și profesori care, repet, au cuplat deja aceste componente, un lucru dificil, cu mănuși sterile în pungi stările de unică folosință. Sunt pregătite în multe județe pentru a fi distribuite către elevi. Această problemă, pe care o recunosc, pe care nu am cunoscut-o până acum – dar înțeleg din informarea pe care DSU mi-a făcut-o – că aceasta este modalitatea de livrare a acestor teste în toate statele europene, încă de când a început această criză sanitară, deci toate celelalte state europene nu au avut o problemă cu această modalitate de recepție. Odată ce am primit această informare, înțeleg totuși că este o problemă, dar problema este mult mai mică în raport cu avantajul existenței acestor teste în școli”, a mai declarat ministrul Educației.

Blocarea distribuției și respectarea dreptului la zile libere

Duminică, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” au solicitat Guvernului României „blocarea distribuției testelor din salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 și distribuirea în unitățile de învățământ a unor kit-uri individuale”.

La finalul unei liste întregi de motive pertinente, liderii reprezentativi cer imperativ Guvernului României și Ministerului Educației „respectarea dreptului angajaților la zilele libere legale și propunem ca aceste teste să fie distribuite pe 2 și 3 decembrie, urmând a fi utilizate începând cu 6 decembrie. De asemenea, solicităm ca, măcar începând cu următoarea tranșă de teste, acestea să corespundă normelor sanitare și să fie ambalate individual”.

În ceea ce privește administrarea testelor de salivă la nivelul județului Constanța, inspectorul general Sorin Mihai a declarat că în majoritatea unităților de învățământ s-a optat pentru testare la domiciliu, cu excepția a patru instituții școlare în care testarea se va realiza într-o formulă combinată, atât în instituția școlară, cât și la domiciliul elevilor.

Acestea sunt Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (în unitatea de învățământ); Grădiniţa Cu Program Prelungit „Lucian Grigorescu” Medgidia (mixt); Liceul Cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” Constanţa (mixt); Liceul Tehnologic „Pontica” Constanţa (mixt); Şcoala Gimnazială „Spectrum” Constanţa (mixt)


Întrebat în legătură cu transmiterea rezultatului de către părinți, „generalul” constănțean a citat art. 6^1, alin. (6) din ordinul comun: „În situația efectuării testării cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal, rezultatul testării se comunică de îndată, în scris sau electronic, unității de învățământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11".

Din păcate, după cum comentează părinții pe paginile de socializare, mult trâmbițata testare din salivă se anunță un fiasco, așa cum de altfel i-a fost organizată și distribuirea. După ce că era privită cu scepticism transmiterea rezultatului, acum toată lumea este îngrijorată de ciudata lor asamblare de către profesori. Cât de sterilă poate fi, după ce trece prin atâtea mâini, fie ele și cu mănuși?


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6412 secunde