O clipă de… cultură generală

Inedită poezie în manuscris, expusă la Biblioteca Județeană

123

Articole recomandate

Ziua Internațională a Poeziei (21 martie) a fost omagiată, de-a lungul acestei luni, cu poezia "Scrisoare", aparținând lui Emil Brumaru. Scrisă de autor cu stiloul încărcat cu cerneală neagră, pe o filă velină de format A4 și culoare albă (acum ușor îngălbenită), poezia este semnată, dar nu este datată. 


Păstrat în condiții foarte bune, manuscrisul a fost donat Bibliotecii Județene Constanța în anul 1975 de către conducerea revistei "Tomis". Ionel Alexe, bibliograf, bănuiește că poezia a fost trimisă de Emil Brumaru, spre publicare, revistei de cultură constănțene, cel mai probabil la rugămintea redacției. 


Poezia a fost inclusă de poetul ieșean în volumul "Ruina unui samovar" (1983, Cartea Românească), cu mențiunea anului scrierii ei: 1968. Prin urmare, poezia nu putea ajunge în redacția "Tomisului" decât în perioada ’68 - ’75. Poezia nu a apărut în paginile "Tomisului". Motivele? Se fac presupuneri. O paranteză: numărul din iunie 1971 al revistei conține o altă poezie a lui Emil Brumaru: "Cântec naiv". (Nota bene: Brumaru a pus titlul "Cântec naiv" la mai bine de 20 de poeme diferite.) Există și o versiune mai lungă a poeziei "Scrisoare", publicată în 1998, în volumul "Dintr-o scorbură de morcov" (editura Nemira), versiune intitulată "Epistolă reîntregită". 


Emil Brumaru s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1939, în localitatea Bahmutea din Basarabia. A urmat cursurile Facultății de Medicină din Iași. După absolvire, a fost medic, timp de 12 ani, în localitatea Dolhasca, din județul Suceava. În anul 1975 a renunțat brusc și definitiv la medicină, s-a stabilit la Iași și a devenit scriitor cu normă întreagă. A debutat editorial în 1970, cu "Versuri", la editura Albatros. A publicat peste 15 volume originale și câteva antologii. Dintre multele premii primite de Emil Brumaru de-a lungul anilor, menționăm: Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut (1970), Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu" (2001), Premiul de Excelență al Festivalului "George Bacovia" (2005).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3858 secunde