Inspectorul Sorin Mihai, despre scandalul comasării școlilor: "Singura pierdere, un post de director"

8743
11
Chiar dacă mai sunt destule luni până la vacanța mare, pregătirile pentru viitorul an școlar 2025-2026 sunt în toi. Iar prima surpriză a venit odată cu aprobarea noii rețele școlare din județul Constanța. Conform votului dat de consilierii locali constănțeni în ședința din 25 octombrie 2024, HCL Constanța nr. 459/2024 prevede comasarea Școlii gimnaziale nr. 10 „Mihail Koiciu” cu nr. 30 „Gheorghe Țițeica” și a Școlii nr. 6 „Nicolae Titulescu” cu nr. 24 „Ion Jalea”.

Pe scurt, școlile gimnaziale nr. 10 și nr. 6 își vor pierde personalitatea juridică, devenind structuri ale școlilor nr. 30, respectiv nr. 24.

Conducerea Școlii nr. 10 nu a stat pe gânduri și a atacat în instanță HCL nr. 459, convinsă fiind că numărul mare de elevi, din care mulți cu cerințe educaționale speciale (CES), va cântări greu în anularea deciziei de arondare la Școala 30.



„Nu știm care au fost temeiurile care au stat la baza deciziei”

Asta în timp ce prof. Constantin Mija, directorul Școlii Gimnaziale nr. 6 „Nicolae Titulescu”, mai are o speranță, pentru că nu a văzut încă semnat ordinul de ministru cu privire la reorganizarea rețelei școlare.

Întrebat dacă a acționat în instanță, la fel precum conducerea Școlii nr. 10, directorul Constantin Mija a declarat că din punct de vedere legal nu vor avea sorți de izbândă. „Am consultat un avocat și ne-a explicat faptul că există un articol în Legea Învățământului care dă dreptate Consiliului Local să acționeze în acest fel. S-a luat această decizie fără să ne informeze, fără să fim consultați. Nici măcar nu ne-au anunțat! Am găsit hotărârea de Consiliu Local pe site-ul Primăriei Constanța și nu știm care au fost temeiurile care au stat la baza acestei decizii, pentru că noi avem numărul necesar de copii pentru a funcționa în continuare. Nu sunt alte probleme majore. Legea Învățământului, la articolul 19, dacă-mi aduc bine aminte, face referire la faptul că, dacă o instituție de învățământ are mai puțin de 50 de angajați, atunci UAT-ul poate dispune comasarea cu altă școală. Iar noi suntem 49 de angajați”, a declarat pentru Cuget Liber prof. Constantin Mija.



În opinia directorului Școlii nr. 6, prin această comasare se încearcă rezolvarea spațiului insuficient de la Școala 24. „Nici nu suntem vecini de circumscripție. Unde-i Școala 24 și unde suntem noi? Plus că la noi în unitate, de anul acesta, funcționează șase clase de la Școala 24. E ca în situația aceea de poveste, când primești pe cineva în casă după care te trezești că ești tu musafir”, consideră prof. Mija.



Ce implicații sunt prin pierderea personalității juridice? „Pe mine nu mă interesează că pierd funcția de director, ci faptul că nu voi mai putea accesa niciodată proiecte la nivel național. Apropo de proiecte, Școala nr. 6 urmează să intre în reabilitare și cu atât mai mult nu am înțeles: ce rost are comasarea aceasta?”, se întreabă același manager.

Despre implicațiile pierderii personalității juridice a explicat, recent, și prof. Cătălina Dumbravă, directorul Școlii nr. 10. În opinia sa, din toamnă, încadrarea s-ar face împreună, ceea ce afectează și înscrierile, dar și mobilitatea personalului didactic.



„Este o preluare de blazon!”

Legat de necesitatea acestei reorganizări a rețelei școlare constănțene, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, a explicat în cadrul emisiunii „Pe subiect”, de la Antena 3 Constanța, parte a Trustului de presă „Cuget Liber”, ce reprezintă pierderea personalității juridice, ca urmare a comasării: înseamnă pierderea unui post de director. „Nimic altceva nu se schimbă! Școala 10 deja găzduiește niște elevi de la Școala 23, respectiv șase clase pregătitoare. Care sunt marile avantaje? Toți profesorii și toți elevii de la Școala 10 devin elevi ai Școlii 30. Pe de o parte este, dacă vreți, o preluare de blazon. Nu prea înțeleg de ce ar avea o problemă cadrele didactice de la Școala 10 să treacă la Școala 30. Eu cred că singurul care are o problemă este directorul! Pentru că, repet, singurul post care se pierde este cel de director, atât! În rest, ca să liniștim apele, toți elevii rămân... Pe de altă parte, Școala 10 nu s-a încadrat niciodată bugetar. Au avut tot timpul suplimentări bugetare de la alte unități de învățământ. Vine o Școală 30, cu un buget generos, pentru că a atras de-a lungul timpului populație școlară, asta oferindu-i o stabilitate bugetară, și vine și te ajută în acest sens. Sunt foarte multe alte beneficii. Și funcționează pe principiul consorțiului, doar că acum discutăm de o unitate de învățământ care devine mai mare. Trebuie reținut: dacă există vreo problemă, singura este că dispare un director, ceea ce duce la eficiență bugetară. Adică nu-l mai plătesc!”, a mai declarat șeful IȘJ Constanța.




Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
DE CE?
27 ianuarie

Directoarea de la Scoala 30, Doamna Tigmeanu, demisa ABUZIV de Sorin Mihai, a primit, prin hotarare judecatoreasca definitiva, o mare suma de bani! Intrebarea logica: DE CE acesti bani au fost platiti din buzunarul Statului si nu din cel al lui Sorin Mihai cel care a generat si infaptuit ABUZUL confirmat de instanta?! Sorin Mihai este un incompetent sustinut NECONDITIONAT de PNL Constanta!!! Atunci are rost sa ne intrebam DE CE la Cta se voteaza masiv AUR si Georgescu?!?

Marian
28 ianuarie

Două lucruri par "limpezi"în această problemă: - inspectorul general are o problemă cu directorul(ii); - răspunsul la întrebarea dacă e legală reorganizarea, nu e complicat: personalul școlilor care-și pierd personalitatea juridică trebuie să fie mulțumit că primește un "blazon" mai bun (sic!). Ar fi, desigur câteva întrebări subsidiare: 1. Câte clase au cerut la preîncadrare școlile blazonate (ciclul primar, mai ales clasele pregătitoare) și dacă au avut în vedere spațiul; 2. Câte clase au primit în plus la încadrarea propriu-zisă, știut fiind că acest lucru se obține foarte greu și cum a rezolvat serviciul personal al ISJ problema învățătorilor suplimentari; 3. Câți dintre elevii acestor clase au domiciliul în zona arondată și câți au mutații fictive (fapt sesizat și de primarul orașului)? 4. Câți dintre considerii locali care au votat decizia de subordonare au copii la școlile cu blazon sau sunt angajați ai Inspectoratului școlar? 5. În câte conflicte legate de spațiu au mai fost implicate... De ce cer mai multe clase decât au spațiu... 6. Unde are copilul avocatul școlii...care îi reprezintă în procese? Nu e conflict de interese? ETC., ETC....

Adelina
28 ianuarie

Eu am doi copii la școală Gimnazială Nr 6 Niculae Titulescu și sunt foarte mulțumită de cadrele didactice care sunt și chiar de Domnul Director Mijea.Doua generații au terminat la această școală .Ar fi păcat să se schimbe numele scolii ,cadrele didactice și Directorul.Eu nu am nimic împotriva ca să fim gazda ptr alta școală,dar am ceva împotriva schimbărilor cadrelor didactice și numele scolii.Nu este corect!

Hulk
28 ianuarie

Aloooo jigodiile din pnl cat il mai tineti in brate pe secatura asta de sorin mihai. Bai nemernicilor distrugeti destine, idealuri si cariere ma ticalosilor. Chiar nu intelegeti ca baiatul asta si multi altii din isj, sunt pe langa realitate? Chiar tb sa iasa profesorii in strada , sa l dea jos pe incapabilul asta si echipa lui de diletanti? In tot invatamantul constantean sunt probleme si ne putem juca cu educatia copiilor nostrii!!!

Maria
28 ianuarie

Acest inspector o bătaie de joc.Directori puși după ureche. Cei care-si fac treaba nu sunt buni, numai pilele și amantele sunt bune.

Alina
28 ianuarie

Învățământul constănțean a fost și va fi un dezastru atâta timp cât este implicat politicul și nu dispare ISJ. Din totdeauna directorii au fost numiți politic de ISJ inclusiv așa zisele concursuri înscenate. Tot așa au desființat și în 2010 o groaza de școli...prin comasare. Îi deranjează un director și 50 inspectori taie frunza la câini..

Jhon
29 ianuarie

Ne am mutat în Constanța de la Mangalia,un băiat clasa a V a îl am la școală 33 km4-5,celalalt mai mic ,clasa a- II-a alerg cu el în poarta 6 la SC. 40. Unde vreți să ajungeți cu aceste limitări ?,ați creeat un haos ,să nu vă mire ce o să urmeze!

Ion
29 ianuarie

Acest Sorin Mihai un Inspector șef susținut de acești pnl-iști infecți din Constanța numește directori după bunul lui plac.In comune directori care au dat examen de fațadă, incompetenți și fără școală. O cloaca de amante incompetente care nu-si fac treaba .Nimeni nu ii poate schimba ca vezi doamne au dat examen. Știm foarte bine cum s-au dat aceste examene.

ana
5 februarie

sa comasati scolile si un director sa se ocupe in acelasi timp de 4 scoli este o nebunie ,......Mai este ceva nedistrus.Un director este o binecuvantare pentru fiecare institutie ,el tine sub control totul si voi ce vreti sa faceti haos ????

ana
5 februarie

sa comasati scolile si un director sa se ocupe in acelasi timp de 4 scoli este o nebunie ,......Mai este ceva nedistrus.Un director este o binecuvantare pentru fiecare institutie ,el tine sub control totul si voi ce vreti sa faceti haos ????

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.907 secunde