Interviu cu prof. Mărțișor Hondrilă: "Din cauza sistemului prost gândit, părinții pot da afară profesori!"

991
7

Articole de la același autor

Week-end-ul trecut, în sala mică a Casei de Cultură din Constanța, s-au adunat generațiile de aur ale sportului constănțean, provocate de un eveniment editorial așteptat de toți cei prezenți: lansarea cărții "Baschetul constănțean, între istorie și legendă", semnată de Mărțișor Hondrilă, volum ce inaugurează "Colecția Sorin Mihalache". 


La cei 71 de ani ai săi, prof. Hondrilă este nu numai un valoros om de sport, dar și un apreciat om al educației constănțene, care a deținut funcția de inspector școlar la ISJ Constanța timp de 12 ani și de inspector general în Ministerul Educației, în perioada 1995-1997. 


- De unde a pornit ideea editării acestui prețios volum pentru istoria sportului constănțean? 
- Probabil pasiunea scrisului se trage și din familie. Tatăl meu a fost membru al Uniunii Scriitorilor și soția fiind profesoară de limba română, am crescut în mediul acesta. În Constanța, nu există nicăieri o arhivă, nu se știa nimic de începuturi, de pionierii baschetului, despre cum au luat ființă echipele de baschet masculin, feminin, rezultate și performanțe, așa că m-am decis să las ceva în urmă. Pentru toată lumea, chiar și pentru cei tineri, să aibă un punct de plecare și să se informeze. Noroc că, atunci când am venit în Constanța, în anul 1968, am intrat  direct în performanță și am acasă două "biblii" mari, două caiete, în care am scris absolut totul și cu colaje din presa locală, având astfel o sursă bună de inspirație. Am început cu datele încă din anul 1918 și până în 2014, iar demersul acesta a durat trei ani. Din păcate, am trimis chestionare la vreo 60 de foști colegi, dar de la care - din comoditate, din neștiință ori rea-voință - am primit înapoi doar 14 răspunsuri. Eu am lucrat 21 de ani la CSS 1, până la Revoluție, și nu a existat an să nu am patru-cinci băieți în lotul național de juniori sau să nu iau una-două medalii. Pe urmă, am plecat la Inspectoratul Școlar și în această perioadă am lucrat la Farul, fiindcă au fost perioade când echipa era amenințată cu retrogradarea și atunci se apela la mine. Am luat-o în tur pe locul 10 și am terminat pe locul 4. Am obținut și un loc 3 pe țară și am bătut și pe Steaua și pe Dinamo, iar primii cinci erau toți foștii mei sportivi de la Școala Sportivă. Mi-au trecut prin mână și Tecău, și Băiceanu, toți care erau la lotul național, Răileanu, Pașca. Cartea aceasta constituie și un semnal de alarmă că moare baschetul: niciun om la lot, nicio medalie! 


- Și care ar fi cauzele? 
- Cauzele sunt multiple. În primul rând, copiii sunt greu de selectat, pentru că toți preferă calculatorul, barurile, discotecile și nu mai vin la sport. În al doilea rând, lipsa banilor. În ultimul timp, ajunseseră juniorii să se îmbrace în tren, să joace la sala Giulești, să se îmbrace iar în tren, fără nicio masă. Și sponsorii vedeți cum sunt: azi există, mâine nu mai sunt! Plus că acum părinții sunt solidari cu copiii, nu cu antrenorii și profesorii la școală. Dacă îi pui o notă de 9, imediat vin părinții cu două Mercedesuri și începe scandalul. Nu mai sunt prietenii noștri și se simte asta. Nu mai au satisfacții. Au apărut cluburile private, unde părinții dau bani și aduc copii de 1,50 m și 89 de kilograme. Unde-i performanța? Ca să nu mai amintesc importul de jucători străini. Baschet feminin nu mai există! 


- Mai există vreo șansă de revigorare a sportului de masă?
- Există, dacă vom găsi doi-trei profesori pasionați, bine plătiți, care să-i atragă pe copii. Dar la salariile pe care le au acum, nu mai vor nici profesorii să se implice. 


- Cum ați caracteriza atmosfera din Inspectoratul Școlar Județean Constanța, pe vremea când ați fost inspector? 
- Era mai multă seriozitate și bazele sportive erau mai bine întreținute, chiar și în mediul rural. Învățământul era mai serios și profesorul mai stăpân pe clasă și pe elevi. Acum, părinții te pot da afară, din cauza acestui sistem prost de învățământ în care nu se mai dă examen de admitere la liceu. Toți vor să intre la "Mircea" sau la "Ovidius", chiar și cei din mediul rural, și după primul semestru erau corijenți la patru materii și solicitau transferul. În ceea ce privește baza sportivă, cu toate că în vremea aceea nu erau ca acum terenuri bituminizate, săli mărite, copiii găseau un loc unde să-și petreacă inclusiv timpul liber. Acum dispar coșurile de baschet și mă uitam că în această vacanță nimeni nu s-a preocupat să le înlocuiască. 


În cadrul festivității de lansare de carte, la care au participat peste 100 de persoane, profesorul Mărțișor Hondrilă a ținut să mulțumească tuturor celor care au susținut acest proiect - printre aceștia, se numără inginerii Dumitru Caradima și Cătălin Stanciu, Gheorghe Slabu, președintele PPDD Constanța, Ion Munteanu, patronul Cofetăriei Crizantema, Vasile Chirondojan, președintele CS Cleopatra Mamaia, Gigi Pambuca, președintele Asociației Județene de Lupte Constanța, frații Ionel și Lucian Luca, de la Mangalia, Dragoș Dima, de la Perla Venusului -, dar și trustului de presă "Cuget Liber", pentru implicarea majoră în organizarea evenimentului. 


Comentează știrea

admirator
25 august 2014
nu e sistemul gresit

dvs. ganditi gresit! Peste tot, in tarile democrate, parintii pot da afara profesorii! Si tot ei ii angajeaza. Rolul inspectoratelor trebuie diminuat pina la elimianre in domeniu...

admirator
25 august 2014
se pare

ca doar neocomunistii se bucura de carti tiparite pe bani publici si lansari de carte...

Aragorn
25 august 2014
carte

se mai gaseste cartea pe undeva ? de unde se poate cumpara si cit costa ? multumiri pentru raspuns...

admirator
25 august 2014
@sorin mihalache: un om inglodat in datorii

nu organizeaza lansari publice de carte.... Oricum, imi cer scuze daca a publicat pe bani proprii. In ce priveste ura, cred ca este la dta. Eu spun ce gandesc, mataluta tii in tine toata ura. Nu-i bine! Cica la un 23 august, ca tot am trecut de el, o coloana de... profesori, trece prin fata tribunei oficiale. Fanfara, flori, steaguri, dar nimeni nu striga. Activistul si rezidentul se reped la seful de coloana sa-l interogheze de ce nu striga "Ura!". La care tipul raspunde. "Lasati-ma, ba in pace. Ura e in noi!" Se pare ca ati uitat ce sentimente stirneste comunismul si neocomunismul in oameni... Credeti ca daca dati salam cu soia si chiar soia, va iubesc oamenii? credeti ca daca masina voastra de vot il scoate mereu pe dambilushca asta cu capu spart, va iubeste lumea? Trebuie sa va obisnuiti cu gandul ca nu reperezentati poporul ci calaii poporului. Iar lumea simpla va uraste! "Dusmanit vei fi de toate, far-a prinde chiar de veste..." In rest, numai de bine, normal!

constantean
25 august 2014
@admirator

prietene, fata de cei din ziua de azi comunistii au fost niste ingeri...ai fi uimit daca ai iesi in lume si ai vedea cat de multi regreta vremurile acelea...pe atunci se construia, nu se darama ca acum, iar oamenii erau chiar asta, OAMENI, si nu fiare ca acum...dar din fata calculatorului este usor sa spui prostii, asa cum ne abureau si unii de la radio cu ani in urma despre "binefacerile" capitalismului, care se vad in ziua de azi...

admirator
25 august 2014
@constantean

Partial iti dau dreptate. Astia de acum sunt adevarate fiare fata aia de atunci. Dar daca stai sa observi cu atentie, vei vedea ca sunt tot aia, sau elevii lor promovati doar pe baza de mita. Iar noi nu suntem in capitalism -cum maninca ei merda- ci in neocomunismul cu fata umana, nasit de Ilici si poporul rus. "Democratia originala". Pina la capitalism mai e mult, daca tii cont ca afacerile se fac doar cu statul si doar de oamenii lor, special alesi... Si in politica nu sutn decat fostii si odraslele lor (ai uitat fraza memorabila cu care Basescu l-a invins pe Nastase, in 2004:"Cu ce-o fi de vina poporul asta, de nu poate alege decat intre fosti comunisti!". Iar inlocuitorii celor de atunci sunt tot fii/nepoti/gineri de comunisti.) Iar luminita aia nu se vede nici de-a dreac. Cred ca tu nu stii pe ce lume traiesti, amice. Ori esti prostit, ori vrei sa prostesti pe altii. Totusi, e recomandabil sa nu incerci sa vinzi castraveti la gradinar si nici sa lauzi comunismul la cei loviti de comunism si neocomunsim!

admirator
25 august 2014
vad ca nu ma credeti

atunci vedeti ce comunism exista in China Populara (comunista) si realizati ca noi inca n-am ajuns la nivelul ei de privatizare. De exemplu, ei au construirea si exploatarea/intretinerea autostrazilor privatizate, noi nu... etc... Daca notati cu minus, explicati si de ce. Altfel cred ca nu va place .... "caligrafia" mea!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3645 secunde