Istoria Constanței, vândută bucată cu bucată. Hotelul unde a stat Eminescu costă 3 milioane euro

3105
11

Articole de la același autor

În zona Peninsulară, pe str. N. Titulescu, la nr. 9, se află hotelul Intim, obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice. După lungi procese cu statul, proprietarii clădirilor istorice din zona Peninsulară a Constanței își recapătă moștenirile familiei. Cei mai mulți dintre ei aleg să vândă imobilele, reprezentative pentru istoria Constanței, pentru că întreținerea acestor spații costă enorm. Doar pentru refacerea fațadelor, proprietarii trebuie să scoată din buzunar sume imense. Nu pot lua orice muncitor pentru astfel de reparații, tot ce se face trebuie avizat și supervizat de specialiștii în materie de întreținere și conservarea monumentelor istorice. Reparațiile trebuie și ele făcute păstrând aceeași linie arhitecturală.

Hotelul Intim (D’Angleterre), locul unde Mihai Eminescu a fost cazat timp de 10 zile, în anul 1882, este scos la vânzare de patru ani, potrivit lui Gabriel Marcu, brocker imobiliar. "Au fost câteva persoane interesate să cumpere imobilul. Din păcate, toți cei care au trecut pragul locației erau interesați doar de partea speculativă. Erau interesați să mai adauge patru sau cinci etaje pentru a-l exploata la maximum. Din păcate, nu erau persoane care să fie aplecate spre conservarea și valorificarea acestui hotel, monument istoric", a declarat Gabriel Marcu.

Proprietarii hotelului Intim cer peste trei milioane de euro. Până se va găsi un cumpărător, clădirea veche de peste 100 de ani se degradează de la o zi la alta. Hotelul Intim a aparținut pe vremuri unor comercianți armeni. Imediat după Revoluție, adevărații proprietari au luptat ca să-și recapete drepturile. Mai bine de zece ani prin instanțe, dar oamenii și-au recăpătat în cele din urmă drepturile. Din motive financiare, proprietarii unor astfel de clădiri istorice preferă să vândă, cheltuielile de întreținere fiind imense. Hotelul cu 21 de camere are subsol, parter, două etaje și mansardă. Suprafața sa este de 1.650 mp și dispune de un teren de 935 mp.

În situația acestei clădiri istorice, multe alte proprietăți din zonă sunt scoase la vânzare de proprietari.

Istoricul clădirii

Eminescu a văzut marea pentru prima oară de la mansarda hotelului "Regina", numit ulterior "Intim". În luna iunie 1882, Eminescu a stat 10 zile la mansarda acestui hotel, construit pe locul unde se afla Hotel d’Angleterre.

În 1906, pe acel loc se construiește sub coordonarea arhitectului Daniel Renard, Hotelul "Regina", proprietate a lui Theiler. Trei ani mai târziu, aici își desfășoară activitatea societatea "Cercul farmaceutic", și la puțin timp "Cercul de litere, arte și sport". Întâlnirile intelectualilor s-au mutat la acest hotel, iar reprezentanții partidelor politice din acea vreme puneau aici țara la cale. Ziarele vremii au consemnat și întâlnirea membrilor Partidului Conservator Democrat din Constanța și Take Ionescu, liderul partidului. În 1944, hotelul îi aparține lui Toma I. Târpă. Acesta din urmă îl închiriază lui C. Niculescu, consemnează Petre Vulcan în ziarul "Dobrogea Jună".

Dr. Păuleanu descrie construcția eclectică a hotelului Regina în volumul "Constanța 1878-1928. Spectacolul modernității târzii", vol II: "Construcția eclectică a hotelului Regina, cu elemente decorative art nouveau și structură neoclasică a fațadei principale către strada Nicolae Titulescu, se desfășoară pe orizontală….". Hotelul "Regina" a primit în perioada comunistă denumirea "Intim" și așa a rămas și în ziua de azi în amintirea constănțenilor.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Gog
16 aprilie 2015
prea scump

Nu inteleg cerinta pretului. Nu merita cladirea (in care nu a stat Eminescu), nu merita orasul.

costy
16 aprilie 2015
afaceri

Istoria omenirii este scrisă de cei care și-au propus scopuri mărețe și care au persistat cu îndârjire, uneori timp de ani de zile, până le-au atins. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea "Succesul în viață". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email : [email protected]

Mihai
16 aprilie 2015
Hotel

Pai sa-i dea in fiecare an proprietarului amenzi pana behaie. I-a trebuit hotel doar sa-l vanda.

Radu CORNESCU
16 aprilie 2015
Hotel Intim

Hotelul Intim, fost "Regina", nu este si fostul Hotel D'Angleterre. Citat din articolul dvs.: "Eminescu a văzut marea pentru prima oară de la mansarda hotelului "Regina", numit ulterior "Intim". În luna iunie 1882, Eminescu a stat 10 zile la mansarda acestui hotel, construit pe locul unde se afla Hotel d’Angleterre." Hotelul Regina a fost construit pe locul unde a existat Hotel D'Angleterre, care a fost demolat.

Tavi
16 aprilie 2015
Ceva nou

Mai este putin pina intram in etapa a-2-a."Cea mai buna cale pentru a-ti indeplini visele este sa te trezesti"zice PAUL VALERY.Timp de lucru in functie de propriile posibilitati. Nu este necesara experienta.Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.(Contactati-ma doar pe e-mail). Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice,cereti detalii "PROIECT" la adresa de email: [email protected] Oferim si solicitam seriozitate!

Andrei
16 aprilie 2015
Munceste de acasa!

Deschide o afacere in FRANCIZA ALTERNATIVA . Fara a necesita cunostinte avansate IT. Se lucreaza de acasa, part-time. Fii propriul tau sef. Minim 18 ani. Cu perseverenta, poti obtine 300 Euro lunar sau chiar mai mult. Instruire GRATUITA. Trimite INFO la: [email protected]

tomis
17 aprilie 2015
adn de roman

in ce tara civilizata ati vazut sa se pastreze cladiri care cad peste trecatori timp de 25 ani?...bineinteles ca in romania, ca atat se poate cu acest adn...cu asta am spus totul cu parere de rau...

Munca la domiciliu
26 aprilie 2015
Sintem tot mai multi

Daca ai nemulltumiri, poti declansa ACUM schimbarea, pentru ca viitorul tau sa fie altul."Cea mai buna cale pentru a-ti indeplini visele este sa te trezesti"zice PAUL VALERY.Timp de lucru in functie de propriile posibilitati. Nu este necesara experienta.Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice,cereti detalii "PROIECT" la adresa de email: [email protected] Oferim si solicitam seriozitate!

Constanta
15 iunie 2015
Mazare

S-au zbatut ani in sir sa isi ia casele ... Si au ramas fara bani. Aici are amprenta MAZARE si golanii lui care nu urmaresc decat terenul, istoria nu conteaza . Asa s-a intamplat cu tot centrul vechi, se doreste distrugerea orasului ca sa isi umple golanii din primarie buzunarele .

Constanta
15 iunie 2015
Mazare

Nu au cazut 25 ani aceste cladiri, trebuia sa vezi cum sunt intentionat distruse pt a fi demolate ca sa ia terenul. Asta a facut MAZARE PT CONSTANTA ! A distrus orasul pentru imbogatirea personala si a golanilor lui care stau pe functii in primarie si te trateaza cu dispret desi sunt platiti de noi.

Răspuns la: adn de roman
Adăugat de : tomis, 17 aprilie 2015
in ce tara civilizata ati vazut sa se pastreze cladiri care cad peste trecatori timp de 25 ani?...bineinteles ca in romania, ca atat se poate cu...
11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5712 secunde