Istoricul Adrian Majuru dezvăluie locul unde sufletele aleg să trăiască altfel

369
Facultatea de Istorie și Științe Politice a organizat, în acest week-end, în Sala Senatului a Universității "Ovidius" Constanța (Campus), conferința Copilăria "întunecată" - unde sufletele aleg să trăiască altfel - susținută de dr. Adrian Majuru. Conferința a fost precedată, vineri, de lansarea volumului "Copilăria la români", care poartă semnătura istoricului Adrian Majuru.
La întâlnirea de sâmbătă, au participat atât cadre universitare, cât și studenți ai facultății, care își definitivează studiile în antropologie și istorie. Prezentarea cărții a fost susținută de către lect. univ. dr. Angelo Mitchievici care a remarcat modalitatea inedită de proiectare a României în lucrarea istoricului, mai precis prin intermediul unei copilării văzute cu alți ochi. "Acești ochi sunt deopotrivă ai cercetătorului care studiază mentalitățile, care face o carte de istorie a mentalităților, și sunt ochii celui care a avut o copilărie, intervenind și factorul subiectiv", a precizat Angelo Mitchievici. În plus, el a atras atenția asupra aportului esențial al istoriei orale care configurează toate pozițiile sociale surprinse în volumul "Copilăria la români".
"Există permanent în cărțile sale un balans atât între obiectiv și subiectiv, cât și între diurn și nocturn. Există aceste două momente care nu sunt ale zilei, ci ale zilei pe care o reprezintă viața noastră. Există o fațetă luminoasă, copilăria în general o aduce în prim-plan, dar există întotdea-una zona tenebrelor, o zonă mai puțin cunoscută și unde într-adevăr reapelul către interioritate și fenomenele marginalității aduce o perspectivă cu totul nouă", a mai observat Angelo Mitchievici.
Adrian Majuru a reușit să îi prindă pe cei prezenți la eveniment într-o poveste fermecată a lucrării sale, care scoate în evidență natura umană de la periferia societății. Prelegerea sa a conturat istoria destinelor celor alungați în afara istoriei oficiale, intrând în povestea bandiților celebri interbelici precum Tata Moșu’, ajungând și în locuri mai puțin cunoscute marcate de mitologie și folclor, de cutumele și obiceiurile locurilor. Toate acestea... în contrast cu lumea supravegheată a statului care a impus mereu catalogări, iar mai apoi restricții și control.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 27 Martie 2010
Stire din Cultură-Educație : Teatru după Teatru
Pagina a fost generata in 1.9463 secunde