Învățământ profesional

Liceul "Dimitrie Leonida", în topul concurenței naționale

198
Liceul

Articole recomandate

În 2014, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, concurența în învățământul profesional a fost, în unele cazuri, și de peste șapte candidați pe loc. Pentru prima dată, în doar două zile, au fost înscriși peste 26.000 de candidați (față de 12.000 anul trecut) pe cele peste 29.000 de locuri, ca urmare a faptului că elevii au avut posibilitatea să se înscrie înainte de admiterea în liceu. 


Până acum, elevii erau repartizați computerizat în clasa a IX-a, într-o școală unde rămâneau locuri. Acum, ei pot opta direct după clasa a VIII-a pentru o școală profesională care, de cele mai multe ori, le oferă și garanția unui loc de muncă după absolvire, pentru că școala este organizată la cererea de angajator, spun reprezentanții Ministerului Educației. 


În timpul școlarizării, elevii primesc o bursă profesională de 200 de lei pe lună, de la stat. Sunt însă și angajatori care oferă în plus o bursă de stimulare, pentru cei cu rezultate bune la practică. De exemplu, un elev cu nota 8 la practică poate primi de la angajator 10 lei pe zi, unul cu nota 9 - 12 lei pe zi, iar unul cu nota 10 - 14 lei pe zi. Elevii pot însă și să piardă stimulentele, dacă lipsesc și nu își fac treaba. Elevii pot lipsi de la practică numai motivat, iar orele pierdute se recuperează.


Cele mai puternice zone pentru învățământul profesional sunt cele în care sunt implicați angajatori străini și unde absolvenții au asigurat un loc de muncă. Printre acestea se numără județele Alba, Timiș, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Argeș, Sălaj și Brașov.
Angajatorii străini provin din Germania, Austria, Franța, iar calificarea cea mai căutată de către aceștia este industria constructoare de mașini și subansamble, dar și cele de mecanic agricol și prelucrarea lemnului.


Cea mai mare concurență de anul acesta a fost pentru Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov, unde, la mecanică - operator la mașini cu comandă numerică, au fost peste șase candidați pe loc.


Urmează, în topul concurenței, Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanța (calificarea mecanic auto) și Liceul Tehnologic "Elena Caragiani" din Tecuci (tot mecanic auto), cu câte 4,6 candidați pe loc, Colegiul Tehnic "Alexandru Domșa" Alba Iulia (electromecanică - electromecanic utilaje și instalații industriale) și Colegiul Economic "Viilor" București (turism și alimentație - bucătar), cu 4,3 candidați pe loc, Liceul Tehnologic "Dacia" Pitești (mecanică - mecanic auto), cu 3,9 candidați pe loc, Colegiul Național Economic "Gheorghe Chițu" Craiova (turism și alimentație - bucătar), Liceul Tehnologic nr. 1 Cluj-Napoca (turism și alimentație - bucătar), cu 3,89 candidați pe un loc, și Liceul Tehnologic de Servicii "Sf. Apostol Andrei" Ploiești (estetica și igiena corpului omenesc - frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist), cu 3,8 candidați pe loc.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3228 secunde