Profesoare-supraveghetoare la Liceul "Dimitrie Leonida", nemulțumite de "daruri"

MITĂ LA BAC, ÎN PACHETUL DE ȘERVEȚELE/ Două profesoare și un elev, trimiși în judecată

820
1
MITĂ LA BAC, ÎN PACHETUL DE ȘERVEȚELE/ Două profesoare și un elev, trimiși în judecată - fondmitabac2-1378824222.jpg

Articole de la același autor

Două profesoare, dar și un elev de la Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului

de pe lângă Tribunalul Constanța, pentru luare, respectiv dare de mită în formă continuată.

Cele două cadre didactice nu și-au recunoscut fapta, ba mai mult, una dintre profesoare a inventat o poveste pentru a se scuza.

Caz scandalos la Constanța. Două profesoare, supraveghetoare la examenul de bacalaureat - sesiunea august-septembrie - la liceul "Dimitrie Leonida" din municipiu au fost trimise în judecată pentru că au primit mită, de două ori, în cadrul probei de Limba și Literatura Română. Una dintre profesoare a fost nemulțumită de suma mică pe care a primit-o de la candidați, așa că i-a "sfătuit" să mai adauge. Denunțul a fost făcut de o elevă care a dat mită, însă a fost prinsă de un alt membru al comisiei de supraveghere.

Banii, puși într-un pachet de șervețele nazale

Anchetatorii spun că pe 26 august, cu ocazia probei scrise la Limba și Literatura Română a examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie, Gabriela Lefter și Maria Țuțuianu, cadre didactice și totodată profesori supraveghetori la sala de examen nr. 4, au pretins și primit, în două rânduri, sume de bani din partea candidaților aflați în sală, pentru a "închide ochii" și a-i lăsa pe elevi să copieze. Banii au fost puși într-un parchet de șervețele nazale de Cornel Ciacîru, candidat la examenul de bacalaureat, cel care le-a înmânat, de două ori, banii celor două supraveghetoare.

Șase candidați, câte 50 de lei. Profesoara a spus că e prea puțin

Faptele au fost denunțate de Mădălina Ciocan, o elevă care a fost prinsă copiind de un alt mem-bru al comisiei și a fost eliminată de la examenul de bacalaureat. Aceasta a declarat verbal și în scris, în fața membrilor comisiei, faptul că, înainte de examen, atât ea, cât și alți cinci candidați au strâns câte 50 de lei.

"Suma strânsă a fost introdusă într-un pachet de șervețele nazale și oferită de către Cornel Ciacîru celor două profesoare supraveghetoare, în scopul ca, astfel, respectivele să fie determinate să nu-și îndeplinească în mod corespunzător atribuțiile ce le reveneau în această calitate în legătură cu examenul în sine", spun procurorii.

Mai mult, tânăra denunțătoare spune că supraveghetoarea Gabriela Lefter și-a exprimat nemulțumirea față de suma prea mică strânsă de cei șase candidați, afirmând că aceasta este prea mică în raport cu riscul la care se supun totuși, dându-le astfel de înțeles că trebuie să vină cu alți bani în completarea sumei inițiale.

Au mai strâns 100 de lei

Auzind nemulțumirea profesoarei, Cornel Ciacîru, împreună cu un alt candidat, Robert Sergiu Cercel, dar și cu denunțătoarea Mădălina Ciocan, au ieșit din sala de examen și au strâns încă 100 de lei. Cornel Ciacîru a oferit 40 de lei, Robert Sergiu Cercel, 30 de lei, și Mădălina Ciocan, 30 de lei, într-o singură bancnotă. Aceasta a fost introdusă și de această dată într-un șervețel nazal pliat și oferit, în aceeași manieră ca și prima oară, pe catedră, în fața profesoarelor, care au acceptat banii.

După completarea sumei, conform pretențiilor profesoarei Gabriela Lefter, nu au mai existat comentarii legate de acest aspect până la eliminarea Mădălinei Ciocan din sala de examen. În acel moment, după ce tânăra a fost dată afară din examen, Gabriela Lefter i-a atenționat pe ceilalți candidați să nu spună nimic de suma de bani oferită, respectiv primită.

Cornel Ciacîru și Robert Sergiu Cercel au recunoscut învinuirile care li se aduc, confirmând cele reclamate în denunț, dar și împrejurările în care s-au produs faptele. Aceeași situație s-a petrecut și în cazul celorlalți învinuiți, Iosif Viorel Butuc, Ci-prian Cepoi și Cristian Caramatroc. Aceștia au recunoscut că au dat sumele de bani pentru a fi lăsați să copieze.

Profesoara a născocit o poveste

Cele două învinuite, Gabriela Lefter și Maria Țuțuianu, nu au recunoscut învinuirile ce li se aduc.

"Cu toate acestea, învinuita Gabriela Lefter a precizat în declarațiile sale că a existat un moment în care i s-a cerut de către un candidat, fără să-și amintească exact momentul și despre ce persoană este vorba, un șervețel, chipurile pentru a se duce la grupul sanitar. Aceasta declară că i-ar fi oferit candidatului respectiv pachetul său de șervețele, iar în momentul când acesta a revenit în sală, i s-a înapoiat pachetul în-tr-o manieră mai puțin elegantă, aruncându-l oarecum pe catedră în fața ei.

Învinuita, în încercarea de a-și argumenta depoziția mincinoasă, menționează chiar că i-ar fi atras atenția acestuia cu privire la lipsa sa de respect vis a vis de atitudinea manifestată cu ocazia înapoierii pachetului de șervețele", spun anchetatorii.

Comentează știrea

FONDURI UE
11 septembrie 2013
Oferta zilei

2013 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: wwwfondurieuropenenerambursabile.ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4845 secunde