Fondurile europene salvează școlile constănțene

Liceul "Ioan Cotovu" din Hârșova, beneficiar a peste 600.000 lei nerambursabili

801
Liceul
Sătui să mai aștepte de la stat sprijin pentru a rezolva problemele grave pe care învățământul ro-mânesc le ridică, unii manageri ai instituțiilor constănțene de învă-țământ au pornit în accesarea de fonduri structurale europene, mare parte dintre ele nerambursabile. Un demers considerat anevoios, care presupune o echipă "înarmată" cu multă răbdare și perseverență, din cauza formularisticii foarte stufoase.
Cel mai recent câștigător al unui astfel de proiect este Liceul Teoretic "Ioan Cotovu" Hârșova, care a lansat oficial sâmbătă, 18 septembrie, Proiectul de grant "Școala, prietena mea", cofinanțat din Fondul Structural European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, al cărui buget este de 665.187 lei, din care partea de contribuție proprie este de 30.300 lei.
Prof. Crina-Florentina Ostaci, directorul liceului, ne-a declarat că a tot auzit că fondurile structurale nu sunt suficient accesate, motiv pentru care, după ce au identificat problema pentru care ar fi necesitat sprijin, s-au apucat de redactarea pro-iectului. "Începând de la scrierea și până la implementarea proiectului, totul s-a realizat cu puterile noastre, pentru a micșora cheltuielile pe care le presupunea un ajutor extern. De aceea, sper să fie un început de bun augur, și nu o întâmplare răzleață!", a mai afirmat directoarea Ostaci.
Primul pas a fost făcut în anul 2008, când a fost depusă cererea de finanțare, care abia în luna mai a acestui an a fost semnată și parafată.
Scopul proiectului, care se întinde pe o perioadă de 18 luni, este prevenirea abandonului școlar la nivelul învățământului primar și gimnazial, prin implicarea elevilor aparținând grupurilor vulnerabile în activități extracurriculare.
60 de elevi cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani vor fi sprijiniți inclusiv finan-ciar, cu 80 lei pe lună, pentru a depăși problemele de integrare socială, părinții lor constituind grupul țintă secundar.
Plecând de la acest exemplu de bun augur, prof. Crina Ostaci speră ca și alte instituții de învățământ constănțene să prindă curaj și să acceseze aceste fonduri europene. "Îi sfătuiesc pe toți colegii mei să se înarmeze cu răbdare și perseverență și să caute astfel de soluții, ce-i drept nu tocmai la îndemână, dar care ne dau posibilitatea de a oferi copiilor defavorizați socio-economic șansa de a nu părăsi școala".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Stire din Cultură-Educație : A patra ediție a Trofeului "Balada Nej"
Pagina a fost generata in 2.0868 secunde