LUMINA ÎNVIERII, adusă și în România de la Ierusalim

676
2
LUMINA ÎNVIERII, adusă și în România de la Ierusalim - luminaierusalim-1397979865.jpg

Articole recomandate

Sfânta Lumină de la Ierusalim s-a aprins ieri, în jurul orei 14.18, și a fost împărțită clericilor și credincioșilor aflați în Biserica Învierii care adăpostește Sfântul Mormânt, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții Patriarhiei prezenți la locurile sfinte.

În jurul orei 20.30, Lumina Sfântă a ajuns și în România. Delegația Patriarhiei Române la Ierusalim a adus, sâmbătă seară, la București, Lumina Sfântă, ce a fost împărțită la slujba de Înviere credincioșilor din toată țara.

Delegația, coordonată de PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a ajuns pe Aeroportul Otopeni, cu Lumina Sfântă, sâmbătă în jurul orei 20.30, cu o cursă charter. Din delegație au mai făcut parte: Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, Paisie Teodorescu, consilier patriarhal, arată un comunicat al Patriarhiei. Lumina Sfântă a fost oferită la slujba de Înviere de la ora 24.00, de către Patriarhul Daniel clerului și credincioșilor prezenți la Catedrala patriarhală.

Totodată, de pe Aeroportul Otopeni, Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu Mare, cu escală la Cluj-Napoca, și Timișoara, pentru clerul și credincioșii ortodocși din restul țării. Tradiția Patriarhiei de a aduce în țară Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost instituită în 2009 de PF Daniel.

Slujba de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, construită pe locul unde a fost crucificat și îngropat Iisus Hristos, este condusă de Patriarhul Ortodox grec, Teofilos al 3-lea. Potrivit tradiției, în Vinerea Mare, Mormântul Domnului este închis, după ce au fost îndepărtate toate candelele și lumânările și a fost presărată vată.

Sâmbătă la prânz, patriarhul intră în cămăruța care adăpostește mormântul lui Hristos, spune rugăciuni speciale și primește Lumina Sfântă, o flacără albăstruie de la care se aprinde o lampă cu ulei de măsline.

Din mâinile patriarhului, lumina ajunge la miile de pelerini, adunați în biserică, iar clopotele bisericii anunță Învierea. Flacăra torțelor aprinse acolo nu arde în primele 33 de minute, după vârsta Mântuitorului. Pelerinii mărturisesc că trăiesc emoții greu de descris.

"Nu te mai poți controla, plângi de fericire", spun cei care au asistat la miracol. "Este un dar de la Dumnezeu, pe care nimeni nu îl poate explica. Uneori Lumina vine din exterior, alteori se ridică întâi ca o ceață luminoasă deasupra Mormântului Sfânt și se aprinde. De la Ierusalim, Lumina Sfântă este dusă în Grecia, Rusia și alte țări ortodoxe. În România va ajunge la ora 19.00 la Aeroportul Henri Coandă, de unde va fi dusă în toate parohiile.

Comentează știrea

..........
20 aprilie 2014
.........

Lumina sfanta vine de la Soare mai cre(s)tinilor:))) Cand o veni noaptea atunci o sa spun ca''i minune

STYX
20 aprilie 2014
AUUUMMMM!

Lumina din lumina...Dumnezeu e Lumina vietii, bietii tembelizati de popi securisti o asteapta cu avionul si eventual de la Otopeni cu autocarul spre Constanta! Si cand zic Dumnezeu ma refer la ala de e dragoste si iubeste OMUL indiferent de religie!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4246 secunde